• 28 Οκτωβρίου, 2021

Τουρκικό βίντεο προβάλλει την… πολυπολιτισμικότητα της Κωνσταντινούπολης που έπληξε ο Ερντογάν με την Αγία Σοφία- Συμμετέχει και το Πατριαρχείο! (vid)

 Τουρκικό βίντεο προβάλλει την… πολυπολιτισμικότητα της Κωνσταντινούπολης που έπληξε ο Ερντογάν με την Αγία Σοφία- Συμμετέχει και το Πατριαρχείο! (vid)

Το βίντεο, από τον λογαριασμό του πρακτορείου Ανατολή στο Twitter, έχει ελληνικούς υπότιτλους και επιχειρεί να αναδείξει την Κωνσταντινούπολη ως μωσαϊκό ανθρώπων και πολιτισμών. Να αναδείξει Τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Τουρκίας και την αρμονική συμβίωση πολιτών, πολιτισμών και θρησκειών στην Κωνσταντινούπολη.

ΚΑΙ όλα αυτά , λίγο μετά τη μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τέμενος.

Το δημοσίευσε στα social media η διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης.

Στο βίντεο μιλά ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, Αρχειοφύλακας του Πατριαρχείου, μία φοιτήτρια, ο πρόεδρος του Ελληνικού Βακουφίου Άγιος Παντελεήμονας στο Κουζγκουντζουκ, και όλοι περιγράφουν την ποικιλομορφία της πόλης και την αρμονική συμβίωση με τους μουσουλμάνους.

Προφανώς το βίντεο είχε προετοιμαστεί πριν την προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως και υπό την έννοια αυτή “εγκλώβισε” τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου σε μια εικόνα (πολυπολιτισμικότητα) της Κωνσταντινούπολης που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μνημείο της Unesco σε ισλαμικό τέμενος.

Το βίντεο- στον απόηχο και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής που έγινε την περασμένη Παρασκευή – αναδεικνύει ιδιαίτερα την έντονη παρουσία του ελληνικού και κυρίως του χριστιανικού στοιχείου, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι αλλά και σε χριστιανικά έθιμα, όπως η ρίψη του Σταυρού, τα Φώτα.