Τουρκικό παζάρι με το Oruc Reis για απευθείας διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας …εφ΄ όλης της ύλης- Οι κίνδυνοι και η αμφίσημη γερμανική διαμεσολάβηση

 Τουρκικό παζάρι με το Oruc Reis για απευθείας διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας …εφ΄ όλης της ύλης- Οι κίνδυνοι και η αμφίσημη γερμανική διαμεσολάβηση

Το μήνυμα που έχει φτάσει στο Βερολίνο, δια στόματος, ως φαίνεται, του εξ απορρήτων συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, είναι πως η Άγκυρα κρατά προσώρας το ερευνητικό Oruc Reis ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, αλλά αναμένει “σήμα” από την γερμανική προεδρία και την ελληνική κυβέρνηση για την έναρξη “διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις”, όπως μεταφέρει σε σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα της η “Καθημερινή”.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως πιθανώς οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι να προκαλέσει αυτή τη στιγμή συνθήκες σύγκρουσης με την Ελλάδα με μια “έξοδο” του ερευνητικού πλοίου σε θαλάσσιες περιοχές νοτίως του Καστελορίζου και να προκαλέσει επέμβαση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, αλλά να “εργαλειοποιήσει” την κρίση των τελευταίων ημερών για να εδραιώσει την θέση του για απευθείας διάλογο.

Έναν διάλογο, όμως, που η τουρκική πλευρά επιδιώκει να γίνει όχι μόνο για το μοναδικό αποδεκτό από την ελληνική πλευρά θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ αλλά εφ’ όλης της ύλης. Ο ίδιος ο Ιμπραχίμ Καλίν σε πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει προσδιορίσει την ατζέντα της Άγκυρας και η οποία περιλαμβάνει από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την επήρεια του Καστελόριζου και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπό τις συνθήκες αυτές το διάστημα έως τις 2 Αυγούστου που λήγει η Navtex της Τουρκίας είναι κρίσιμο και θα εξελιχθεί στο πλαίσιο του “υβριδικού πολέμου” που έχει εγκαινιάσει η Άγκυρα. Με απειλές εξόδου του Oruc Reis και επιχείρηση προπαγάνδας, όπως φάνηκε και από τις αναρτήσεις της τουρκικής πρεσβείας της Ουάσιγκτον στο twitter που διοχέτευσαν ψευδείς πληροφορίες για έναρξη σεισμικών ερευνών και λίγες ώρες αργότερα “κατέβασαν” την σχετική ανάρτηση.

Η κατάσταση αυτή, βεβαίως, εγκυμονεί πάντοτε τον κίνδυνο “ατυχήματος”, όπως εκτιμούν διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές.

Η κυβέρνηση προσδοκά πάντοτε η γερμανική διαμεσολάβηση να καταλήξει σε αποκλιμάκωση της κρίσης, ωστόσο τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο να ασκηθούν πιέσεις από την Άγκελα Μέρκελ για έναν εφ΄ όλης της ύλης διάλογο. Κάτι που είναι αυτονόητο πως θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα και να δυσχεράνει την θέση της χώρας μας.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως “διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες κρίσης και τουρκικών απειλών”, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η πρόθεση της Γερμανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκο Μάας δήλωσε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης πως “πρέπει να γίνει άμεσα ένας συνετός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας”, αν και δεν θέλησε να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει “συνετός διάλογος”.

Όπως επισημαίνει η “Καθημερινή”, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στο Βερολίνο πως δεν απορρίπτει τον διάλογο, ζητά, όμως, την αποκλιμάκωση της κρίσης με την απόσυρση της Navtex αλλά και την αναίρεση της απόφασης του Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

Σχετικά Άρθρα