Τουρκικά ΜΜΕ: “Η Ελλάδα αύξησε τις προκλήσεις στο Αιγαίο με τα Rafale”

 Τουρκικά ΜΜΕ: “Η Ελλάδα αύξησε τις προκλήσεις στο Αιγαίο με τα Rafale”

«Η Αθήνα, που πήρε τα Rafale από τη Γαλλία, κλιμακώνει την ένταση», υποστηρίζει σήμερα η τουρκική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”, η οποία παρουσιάζει την Ελλάδα ενοχλημένη από την παγκόσμια επιρροή της Τουρκίας λόγω του ρόλου της στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

«Το τελευταίο τόλμημα της Αθήνας, που παραβίασε δεκάδες φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο μέσα σε 15 ημέρες, ήταν η αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, εκ των οποίων τα 12 μεταχειρισμένα, από τη Γαλλία», αναφέρει το τουρκικό πρωτοσέλιδο, που συνεχίζει:

«Η Ελλάδα έχει αγοράσει 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, 12 από τα οποία είναι μεταχειρισμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνταν στο γαλλικό στρατό. Η πρώτη παρτίδα των 6 αεροσκαφών παραδόθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία 2,3 δισ. ευρώ με τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2021 για συνολικά 18 πολεμικά αεροσκάφη. Ανακοινώνοντας αμυντικό πρόγραμμα 11,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της Αθήνας υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ και για 24 F-35 τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο ενός αμυντικού προγράμματος, που περιλαμβάνει την αγορά και τον εκσυγχρονισμό φρεγατών, τορπιλών και πυραύλων», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα εγείροντας αμφιβολίες για το ποιος πιλοτάρει τα γαλλικά αεροσκάφη.

«Δύο σενάρια για τους πιλότους»

«Η ταχεία προσαρμογή της Αθήνας, που παρέλαβε τα αεροπλάνα Rafale τον Ιανουάριο, είναι αξιοπερίεργη. Ή οι Έλληνες πιλότοι είχαν εκπαιδευτεί εδώ και πολύ καιρό ή Γάλλοι πιλότοι μπορεί να χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα», αναρωτιέται η «Γενί Σαφάκ».

«Η Ελλάδα προκαλεί για να αποπροσανατολίσει»

«Οι προκλήσεις της Ελλάδας αυξήθηκαν, ιδιαίτερα μετά τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, επειδή ενοχλήθηκε από την αύξηση της περιφερειακής και παγκόσμιας επιρροής της Τουρκίας. Η Ελλάδα, η οποία υπέστη πλήγμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών στο Αιγαίο, προκαλεί την Τουρκία και την αναγκάζει να παρέμβει, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από την εγκληματική της στάση και να βγάλει εκτός ατζέντας το θέμα της Frontex. Αυτό το κάνει με τις προκλητικές ενέργειες και την επιθετική της στάση στο Αιγαίο», συνάγει η «Γενί Σαφάκ», η οποία κάνει λόγο για μία ανέφελη κούρσα εξοπλισμών από την Ελλάδα με στόχο την Τουρκία.

Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα παραδέχεται ότι τα αεροσκάφη Rafale είναι πιο ανεπτυγμένα όσον αφορά το «κλείδωμα» και την αναχαίτιση των αντιπάλων αεροσκαφών.

«Η Ελλάδα, που εισήλθε σε μία κούρσα εξοπλισμών κατά της Τουρκίας και επένδυσε τα χρήματα του ελληνικού λαού, που βιώνει κρίση, σε αμυντικές δαπάνες, αγόρασε πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και αύξησε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί σε αυτές τις παραβιάσεις αεροσκάφη Rafale για να προβαίνει σε μεγαλύτερης εμβέλειας κλείδωμα αεροσκαφών», αναφέρει.

«Κρατώντας λεπτές ισορροπίες και, σύμφωνα με τις εντολές/οδηγίες, οι ήρωες πιλότοι μας απάντησαν δύο φορές κατά των ελληνικών αεροπλάνων. Εκτός από τον αγώνα επί του πεδίου ενάντια στις επιθετικές συμπεριφορές της Ελλάδας, η παραπληροφόρηση και η προπαγανδιστική δραστηριότητα στην εξωτερική πολιτική διαψεύδονται με στοιχεία και ντοκουμέντα».

Η Ελλάδα δεν έρχεται στο τραπέζι

«Η Ελλάδα, την οποία η Τουρκία έχει καλέσει στο τραπέζι σε μία προσπάθεια ειρήνευσης, αν και αποφασίστηκε από τους ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία στις 13 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο η συνάντηση των ΜΟΕ στην Άγκυρα, η συνάντηση, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί για τέταρτη φορά μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο, παρά τις επίμονες προσκλήσεις της Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για διάλογο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ethnos.gr

Χρήστος Σταθόπουλος