• 16 Ιανουαρίου, 2022

Τουρκία: “Βουτιά” στα ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

 Τουρκία: “Βουτιά” στα ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

Αυξήθηκε ο αριθμός των Τούρκων που πιστεύουν τώρα ότι η πολιτική συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας είναι πιο κατάλληλη από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ώστε να τερματίσει την οικονομική αναταραχή που έχει κυριεύσει τη χώρα, σύμφωνα με μια σειρά δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν αυτό τον μήνα.

Έρευνες της Metropoll Research δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας για 19 χρόνια και βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στα μέσα του 2023, είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, στο 38,6%. Η δημοτικότητά του έπεται αυτής των τριών πιθανών προεδρικών αντιπάλων, δείχνουν.

Δημοσκόπηση από το Sosyo Politik Field Research Center ανέφερε ότι η υποστήριξη για το AKP είναι στο 27%, έναντι 37% που δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του κόμματος στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018. Ο εθνικιστής σύμμαχος του AKP στο κοινοβούλιο, το MHP, του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρίσκεται στο 6,3%, έχοντας πέσει από το 7,3% που δήλωσε ότι ψήφισαν υπέρ του κόμματος το 2018.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε 22,9% υποστήριξη και ο σύμμαχός του, το Καλό Κόμμα (Iyi Partisi είχε 10,3%, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) είχε 9,4%. Πάνω από το 11% ήταν αναποφάσιστοι.

Μια δημοσκόπηση του ORC Research που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η υποστήριξη προς τα AKP-MHP ανήλθε συνολικά στο 38,7%, υστερώντας έναντι των CHP-IYI, η υποστήριξη προς τα οποία ανήλθε στο 39,5%. Η υποστήριξη ανήλθε στο 8,4% για το HDP, το οποίο στήριξε ανεπίσημα τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του 2019 που είδαν το AKP να χάνει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας. Το αίνιγμα είναι αν το φιλοκουρδικό κόμμα θα στηρίξει αυτή τη φορά τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν στο Sosyo Politik ότι η οικονομία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα βελτιώσουν την οικονομία.

Μια δεύτερη έρευνα της Metropoll έδειξε ότι το 36,7% πίστευε ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ήταν ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί την οικονομία έναντι 35,4% που προτιμά τα AKP-MHP.

Περίπου το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θαυμάζει τον Ερντογάν -ο οποίος έλαβε πάνω από 52% στις προεδρικές εκλογές του 2018- ενώ ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, και οι δύο από το CHP, έλαβαν 60% και 51% αντίστοιχα.

Η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, συγκέντρωσε 38,5%.