• 16 Οκτωβρίου, 2021

Τουρκία: Στη Λιβύη την Πέμπτη ο Ερντογάν

 Τουρκία: Στη Λιβύη την Πέμπτη ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί τη Λιβύη σε δύο ημέρες, όπως αναφέρουν αραβικά και λιβυκά μέσα ενημέρωσης. Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 2011 ως πρωθυπουργός τότε, δέχτηκε τον προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά τον Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου φτάνει στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς για να συναντηθεί με τον ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, αφού η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης ζήτησε βοήθεια βάσει του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Η Άγκυρα έχει επίσης στείλει Σύρους μισθοφόρους για να υποστηρίξουν τη λιβυκή κυβέρνηση. Ωστόσο, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο καλεί όλα τα ξένα στρατεύματα και τους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά η Τουρκία λέει ότι η παρουσία των στρατιωτικών της δυνάμεων είναι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εκπαίδευσης που επιτεύχθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση.