Τουρισμός της μάσκας και του πλεξιγκλάς; Τι φοβούνται οι έλληνες ξενοδόχοι

 Τουρισμός της μάσκας και του πλεξιγκλάς; Τι φοβούνται οι έλληνες ξενοδόχοι

Ξεκινώντας με τα θετικά μηνύματα, με βάση την μέχρι στιγμής εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε σχέση με κύριους ανταγωνιστές μας όπως η Ισπανία και η Ιταλία αλλά και η Γαλλία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την συγκριτική της θέση και να ανακάμψει κάπως πιο γρήγορα από άλλες αγορές. Επίσης η μεγάλη διασπορά της πελατειακής της βάσης αποτελεί άλλο ένα πλεονέκτημα που της δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις διάφορες αγορές καθώς θα επανακάμπτουν.

Επιπλέον, η διαφαινόμενη ανάκαμψη της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας πριν από τις παραδοσιακές μας αγορές, σε συνδυασμό με την συγκριτικά καλύτερη εικόνα της χώρας μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δημιουργεί την δυνατότητα για περαιτέρω άνοιγμα στην αγορά αυτή. Επίσης, αν επιβεβαιωθεί η διάθεση των πολιτών να ταξιδέψουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει συγκριτικά υψηλότερη ζήτηση για τα ταξιδιωτικές υπηρεσίες το δ’ 3μηνο φέτος και ίσως και τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική ετοιμάζεται το «βαρύ» πακέτο στήριξης από το οικονομικό επιτελείο και ήδη υπάρχουν στο τραπέζι οι εισηγήσεις για τη μη προκαταβολή φόρου εισοδήματος φέτος, τη μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και μεταφορές, την αναστολή ή κατάργηση του Τέλους Διαμονής, αλλά και προγράμματα επιδότησης- ενίσχυσης για τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον Τουρισμό, που βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι».

Το πλάνο των Ιταλών με πλεξιγκλάς στις παραλίες και διαχωριστικά ...
Στην Ιταλία, οι επαγγελματίες του τουρισμού σχεδιάζουν να τοποθετήσουν πλεξιγκλάς σε παραλίες και υπαίθριους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας…

Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα συμβεί εάν εκδηλωθούν κρούσματα κοροναϊού κατά την διάρκεια της θερινής σεζόν σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, με διασπορά στις τοπικές κοινότητες (που μέχρι σήμερα έμειναν σχετικά αλώβητες λόγω των περιοριστικών μέτρων), κάτι που θα αναγκάσει τις αρχές να θέσουν ολόκληρες περιοχές σε καραντίνα.

Δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που σκέφτονται ακόμα και να μην λειτουργήσουν καθώς τα οφέλη από μια συρρικνωμένη τουριστική περίοδο (Αύγουστος) δεν εξισορροπούν τους κινδύνους από μια εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό, βεβαίως, όπως λένε από το αυξημένο κόστος λειτουργίας λόγω των ειδικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.

Στις οργανωμένες παραλίες για παράδειγμα δεν είναι εφικτό να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες ει μη μόνο σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ενώ είναι δύσκολο να λειτουργήσουν τα μεγάλα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Έρευνα

Ερευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) αποκάλυψε ότι λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού οι αφίξεις, διεθνώς, αναμένεται να μειωθούν από 20% έως και κατά 30% το 2020, συγκριτικά με τις επιδόσεις που καταγράφηκαν το 2020. Παρά ταύτα, δεδομένου ότι το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πλέον η Ευρώπη, η πτώση αναμένεται να είναι ακόμη πιο ραγδαία στη Γηραιά Ηπειρο, επομένως και στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι αναλυτές αναμένουν απώλεια 10,2 εκατ. θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και 75 εκατ. συνολικά, σε όλο τον πλανήτη.

screenshot_20200410-024631.jpg

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης- Ρέτσος

Στην διαδικτυακή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσο, τέθηκαν θέματα πρωτοκόλλων επανεκκίνησης του τουρισμού, βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Τονίστηκε η σημασία των κοινών ενεργειών επανεκκίνησης των οικονομιών των χωρών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συζητήθηκαν επιπλέον εργαλεία ρευστότητας και η μη προκαταβολή φόρου εισοδήματος για φέτος, η μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση, τουριστικό πακέτο και εγχώριες μεταφορές, η επιδότηση της εργασίας και η κάλυψη των ανέργων του τουρισμού. Επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε ενέργειες προβολής. Τέλος, τα πολύ σημαντικά ζητήματα της αερομεταφοράς, αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια.

Ιταλία: Προστατευτικά μέτρα για το καλοκαίρι - Πλέξιγκλας γύρω από ...
Μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις στις οργανωμένες παραλίες;

Κίνδυνος οικονομικής καταστροφής για τους επαγγελματίες του τουρισμού

«Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Θα αργήσει πολύ το διάστημα που η τουριστική βιομηχανία θα ξανά πετύχει τα επίπεδα του 2019».
Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το επιμελητήριο προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου έρευνας που αφορούσε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που συνεχίζει να είναι κλειστή, με λίγες εξαιρέσεις σε όλη τη χώρα.

Με βάση την έρευνα που έτρεξε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή).
Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).
Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ. ευρώ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%.
Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1% του τζίρου τους.
Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από τα iefimerida.gr, economistas.gr

Σχετικά Άρθρα