• 21 Απριλίου, 2021

Τουρισμός: ” Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία στην “πράσινη λίστα” το καλοκαίρι” λέει το αφεντικό της TUI

 Τουρισμός: ” Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία στην “πράσινη λίστα” το καλοκαίρι” λέει το αφεντικό της TUI

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον  αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τον ανανεωμένο οδικό χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας και για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών χάρη στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς.

Ο Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια του για τα «διαβατήρια εμβολιασμών» και για τα διεθνή ταξίδια, κάτι που αναμένεται να δώσει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους τουρισμός το φετινό καλοκαίρι, είτε από τις 17 Μαίου (οπότε θα λήξει η απαγόρευση) είτε μετά τις 20 Ιουνίου, όπως προβλέπουν μεγάλες εταιρίες του Τουρισμού.

Βάσει του υπάρχοντος σχεδίου, οι διεθνείς μετακινήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν νωρίτερα της 17ης Μαΐου αν και όπως αναφέρεται ο Τζόνσον δεν πρόκειται να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τη στιγμή που ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο μαζικό testing προκειμένου να αρχίσει και η άρση των περιορισμών.

Την ίδια ώρα το αφεντικό του TUI με δηλώσεις του στην εφημερίδα SUN “ανοίγει” τις επιλογές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, (αλλά και ενδεχομένως της Καραϊβικής), τονίζοντας όμως ότι η έναρξη της θερινής σεζόν απέχει 11 εβδομάδες, δηλαδή υπολογίζοντας ότι θα ξεκινήσει μετά τις 20 Ιουνίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Άντριου Φλιντάμ τοποθετήθηκε για το θέμα του Τουρισμού, λίγες ώρες πριν ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνει διάγγελμα στους Βρετανούς ως προς το σχέδιό του για ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη (με πράσινο, πορτοκαλι και κόκκινο) που θα μπορούσε να επιτρέψει στους Βρετανούς να κατευθυνθούν στο εξωτερικό από τις 17 Μαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε στο BBC Breakfast ότι υπάρχει ακόμα χρόνος πριν από την καλοκαιρινή σεζόν για τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα από την πανδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον Φλιντάμ οι πιο πιθανοί προορισμοί όταν αρχίσουν πάλι τα ταξίδια είναι: “Η Κύπρος βγήκε και ήταν πολύ θετική, η Ελλάδα και η Τουρκία βγήκαν και ήταν πολύ θετικές, και η Ισπανία ξανά.Νομίζω λοιπόν ότι όλες αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι ανοιχτές”.

Παραδέχτηκε επίσης ότι πολλά κράτη “αγωνίζονται με τα ποσοστά τους αυτή τη στιγμή”, αλλά είπε: “Είμαστε ακόμα μια σημαντική περίοδος μακριά από το άνοιγμα της καλοκαιρινής περιόδου.Είμαστε πιθανώς 11 εβδομάδες μακριά.»

Ακόμη πρόσθεσε: «Ο κόσμος αλλάζει σε εβδομαδιαία βάση. Είμαστε όμως θετικοί για αυτούς τους προορισμούς.Είμαστε επίσης θετικοί ότι η Καραϊβική και ορισμένοι από αυτούς τους προορισμούς θα ανοίξουν, επίσης»

Οι προβλέψεις του αποτελούν καλές ειδήσεις σε εκατομμύρια Βρετανούς που είναι απελπισμένοι για να κάνουν διακοπές φέτος.

Είναι κατανοητό ότι χώρες όπως οι Μαλδίβες, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και το Ισραήλ θα περιληφθούν στον ταξιδιωτικό «πράσινο κατάλογο» του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος θα ανακοινωθεί τον Μάιο.