Τουρισμός 2020, αυτός ο άγνωστος!- Ερωτήματα και κίνδυνοι…

 Τουρισμός 2020, αυτός ο άγνωστος!- Ερωτήματα και κίνδυνοι…

Με φόντο το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και με ακροατήριο δημοσιογράφους από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. “Δεν επιθυμώ να είναι η Ελλάδα ο νούμερο ένας προορισμός”, είπε, “επιθυμώ να είναι ο νούμερο ένα ασφαλής προορισμός”.

Ο στόχος, λοιπόν, της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της “βιομηχανίας του τουρισμού” είναι η “ασφάλεια” και το γεγονός πως η χώρα μας αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία. Βεβαίως, η σημαντική αυτή διάσταση απουσιάζει παντελώς από την καμπάνια της Marketing Greece που εγκαινίασε πάλι ο πρωθυπουργός πριν μερικές ημέρες. Το “restart turism” συνδυάστηκε με το θολό “state of mind” που πόρρω απέχει από την ασφάλεια που υποτίθεται πως προβάλλει ως πλεονέκτημα η φετινή τουριστική Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έδωσε μάχη για την λειτουργία του φετινού τουρισμού σε επίπεδο ΕΕ και την έχασε. Το αίτημα για “τεστ 72 ωρών” απορρίφθηκε, οι περιορισμοί στην πληρότητα των αεροσκαφών επίσης απορρίφθηκε -την ώρα που εφαρμόζονται ανεξήγητα στην ελληνική ακτοπλοϊα. Ταυτόχρονα παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με το πως θα λειτουργήσει η άφιξη και παραμονή στην Ελλάδα ενός ξένου επισκέπτη. Ήδη, το 30% των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα αφορά ξένους ή Έλληνες που ήρθαν από το εξωτερικό, κάτι που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ειδικών για πολλά “εισαγόμενα” κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέλυσε προ ημερών τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα υποδεχτεί τους ξένους. Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικεντρώνονται στα αεροδρόμια προέλευσης των τουριστών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα

Την ίδια ώρα, σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα μπαίνουν όσοι ταξιδιώτες έρχονται από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού, δηλαδή με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια περιέχονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δόθηκε στη δημοσιότητα σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Πότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Παράλληλα, στους τουρίστες που έρχονται από αεροδρόμια τα οποία σύμφωνα τον EASA εκτιμούνται ως απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

Από ποιες χώρες θα έρθουν τουρίστες

Ανοίγει ξανά τα εναέρια σύνορά της σε 29 χώρες η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου. Οι  τουρίστες θα υπόκεινται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό. Στην πρώτη φάση έχουν αποκλειστεί χώρες που αποτελούν και βασικές αγορές του ελληνικού προϊόντος, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Οι ταξιδιώτες από Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία θα υποβάλλονται σε τεστ και θα παραμένουν σε καραντίνα για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο.

Εάν το τεστ είναι αρνητικό, οι ταξιδιώτες θα παραμένουν για άλλες εφτά ημέρες σε καραντίνα. Σε αντίθετη περίπτωση η καραντίνα θα είναι για 14 ημέρες και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.

Στην πρώτη φάση των 29 χωρών που θα στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα βρίσκεται η Γερμανία, που αποτελεί τη νούμερο ένα αγορά του ελληνικού προϊόντος με 5 εκατ. τουρίστες το 2019.

Από τη λίστα λείπουν βασικές αγορές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με 4.000.000 τουρίστες το 2019. Η Ιταλία, με σχεδόν 1,9 εκατ. τουρίστες, η Γαλλία με 1,5 εκατ. τουρίστες, οι ΗΠΑ με 1,1 εκατ. τουρίστες κ.α.

Οι έξι από τις χώρες που κόπηκαν από τη λίστα αντιστοιχούν στο 41% των επισκεπτών της χώρας μας, παρέχοντας το 50% των διανυκτερεύσεων και των μισών τουριστικών εισπράξεων για την περσινή χρονιά.

Η Ελλάδα στην πρώτη φάση της επιστροφής στις αερομεταφορές, κάνει άνοιγμα και σε μακρινότερες αγορές όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Κίνα, η οποία βέβαια κατέχει μικρό μερίδιο στον τουρισμό καθώς το 2019 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 200.000 Κινέζοι.

Η λίστα με τα κράτη από τα οποία επιτρέπεται η απρόσκοπτη προσέλευση τουριστών, αναμένεται να επικαιροποιηθεί από την 1η Ιουλίου.

Τα ερωτήματα

Πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα πληρώσει τα τεστ που θα γίνουν. Αφ ης στιγμής απορρίφθηκε το αίτημα για “τεστ 72 ωρών” στις χώρες προέλευσης (άρα με επιβάρυνση κάθε ταξιδιώτη) είναι σαφές πως είτε τα υποχρεωτικά, είτε τα δειγματοληπτικά τεστ θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν πρόκειται, φυσικά, για μερικές χιλιάδες ευρώ αλλά, πιθανότατα, για πολλά εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά με την δωρεάν διαμονή των θετικών στον κοροναϊό, είτε εκείνων που βρεθούν αρνητικοί αλλά υποχρεούνται να παραμείνουν για μια ημέρα σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Δεύτερο ερωτημα αφορά την επικινδυνότητα των ταξιδιωτών από χώρες που δεν θεωρούνται ακόμα ασφαλείς. Είναι ασφαλής η Ιταλία, ή η Γερμανία; Κι όμως, για την πρώτη ανακοινώθηκε πως από το τέλος του μήνα ανοίγουν τα σύνορα.

Στα νησιά, πάντως, οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν πως όποια τουριστική κίνηση υπάρξει θα προέλθει κυρίως από Έλληνες και πολύ λιγότερο από ξένους. Κάθε επισκέπτης από το εξωτερικό πρέπει να αναλάβει το ρίσκο μιας μεγάλης ταλαιπωρίας, εάν βρεθεί θετικός και μπει σε 14ήμερη καραντίνα, ενώ ανεξέλεγκτη θα είναι η κατάσταση εάν νοσήσει κάποιος ενώ βρίσκεται σε κάποιο νησί ή άλλον ελληνικό τουριστικό προορισμό.

Αλέξανδρος Βασιλικός: Ανοίγουμε και προσέχουμε

Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, με τη φράση «ανοίγουμε και προσέχουμε» περιγράφει την κατάσταση που βιώνει αυτή την περίοδο ο κλάδος. «Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η περιγραφή του momentum στο οποίο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Με πίστη στις δυνατότητές μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον άνθρωπο, είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης και επίπονης προσπάθειας προκειμένου να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή σεζόν. Οι αβεβαιότητες όμως είναι πελώριες. Η πανδημία, αν και σε ύφεση, εξακολουθεί να υφίσταται και όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική ιατρική απάντηση σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς ο κ.Βασιλικός υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη ούτε για την τουριστική κίνηση και συνακόλουθα ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να έχουν τις πληρότητες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν. Το τοπίο είναι δυναμικό κι αλλάζει μέρα με τη μέρα». Ο κ. Βασιλικός εστιάζει στο ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπογραμμίζοντας ότι το ΞΕΕ με ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του είναι δίπλα στα μέλη του για την διαμόρφωση του εξειδικευμένου πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί σε κάθε ξενοδοχείο, προκειμένου να μείνουμε όλοι ασφαλείς αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι. «Βεβαίως έχουμε να επιλύσουμε μια πολύ δύσκολη άσκηση. Η υγεία είναι πάνω από όλα και μένει να δούμε τι πραγματικά περιθώρια τουριστικής δραστηριότητας υπάρχουν», αναφέρει ο κ. Βασιλικός.

Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση υπογραμμίζει, ότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, όπως λέει. «Είμαστε υποχρεωμένοι σε checks and balances όλο το διάστημα που έχουμε μπροστά μας και το μόνο που μπορώ να εκφράσω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως οι Έλληνες ξενοδόχοι, για άλλη μια φορά, θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί ξέρουμε πόσο κρίσιμη είναι η σημασία της προσφοράς του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Όπως επίσης δεν φτάνει να ανοίξουνε τα ξενοδοχεία όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αεροπορικών πτήσεων και της σύνδεσής μας με μεγάλες αγορές» εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Πτήσεις και πληρότητες στα αεροπλάνα διαμορφώνουν τις πληρότητες στα ξενοδοχεία – «Μπαίνουν περισσότερες αγορές στο παιχνίδι»

Υπάρχουν κρατήσεις αυτή την περίοδο για την Ελλάδα; θα υπάρξει τουρισμός στους ελληνικούς προορισμούς; Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, γ.γ της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και εντεταλμένος σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως όλα εξελίσσονται με το σταγονόμετρο, φαίνεται να μπαίνουν περισσότερες αγορές στο παιχνίδι και άρα θα υπάρξει κάποια κίνηση. Ζήτηση τώρα δεν υπάρχει, σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, αλλά όταν αρχίσουν να πετάνε τα αεροπλάνα, τότε αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει ζήτηση. Στην Γερμανία εβδομάδα με την εβδομάδα, παρατηρεί ο κ. Αγγελόπουλος, η κίνηση αυξάνεται και αυτό έχει την δική του αξία, συμπληρώνει.

Στην παραπάνω ερώτηση, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης ιδρυτής της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Deltanet Travel», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι σίγουρα θετικό το γεγονός πως τουλάχιστον ξεκινάει η τουριστική σαιζόν έστω και τυπικά για ψυχολογικούς λόγους». Ο προβληματισμός που υπάρχει στον τουριστικό κόσμο έχει να κάνει με τις προκρατήσεις που υπάρχουν και αν αυτές θα συνεχίσουν να παραμένουν ενεργές για το επόμενο διάστημα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαμιεδάκης μέχρι τις 15 και 20 Ιουνίου θα μπορούν οι πελάτες στις αγορές του εξωτερικού, πχ Γερμανία, να ακυρώσουν αυτές τις προ Covid 19 κρατήσεις χωρίς ακυρωτικά. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις προβλέψεις για τις προκρατήσεις και πως αυτές θα εξελιχθούν σε ροή τουριστών στην Ελλάδα, είναι το επόμενο 15νθήμερο, όταν και θα αλλάξει το καθεστώς των ακυρωτικών. Εστιάζοντας στην μέχρι τώρα ροή των κρατήσεων, ο κ. Βαμιεδάκης αναφέρει ότι πράγματι είναι χαμηλή τώρα για την Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι αυτή η διστακτικότητα θα ξεπεραστεί στα μέσα Ιουλίου, όταν θα επιστρέφει στην πατρίδα τους το πρώτο κύμα επισκεπτών στη χώρα μας και θα μεταφέρουν τις πρώτες θετικές κριτικές στις πατρίδες τους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω Κωνσταντίνα Σβήνου τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο αριθμός των πτήσεων που θα φτάσουν εφέτος στην Ελλάδα θα καθορίσει και το νούμερο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που θα υποδεχτούν “επισκέπτες” στους ελληνικούς προορισμούς το επόμενο διάστημα. «Αυτή τη στιγμή» κανένα ξενοδοχείο δεν ξέρει τις πληρότητες που θα έχει την τρέχουσα τουριστική χρονιά, παρά τις όποιες κρατήσεις που εμφανίζονται στα συστήματα των κρατήσεων, σημειώνει η κ. Σβήνου, η οποία είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ταξιδιωτικών γραφείων (FedHatta) Λύσσανδρος Τσιλίδης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τόσο το άνοιγμα των ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων όσο και η έναρξη των πτήσεων είναι ένα “Restart στο οποίο προσπαθούμε να πάρουμε θέση για την έναρξη της δουλειάς μας». Ο κύριος Τσιλίδης κάνει λόγο για μια πτώση 80% του τουριστικού έργου και ζητά περαιτέρω μέτρα προστασίας των τουριστικών επιχειρήσεων. «Μπορεί να άνοιξαν κάποιες πτήσεις, αλλά δεν ίδια η πτητική δυναμική του παρελθόντος. πρόκειται για δειλά δειλά ανοίγματα», λέει. Στο σημείο αυτό και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου επισημαίνει ότι χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα για την αντιμετώπιση των τραυμάτων της τουριστικής βιομηχανίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ευθύνονται για την παρούσα κρίση οι ξενοδόχοι.

Κρήτη: Θα εξαρτηθούν πολλά από τη γερμανική αγορά

Εστιάζοντας στην Κρήτη, στον νησιωτικό προορισμό που προσελκύει τις περισσότερες αφίξεις κάθε χρόνο, ο κ. Βαμιεδάκης εκτιμά ότι το 1/3 των ξενοδοχείων θα μείνουν κλειστά εφέτος. Προς επίρρωση των παραπάνω ο κρητικός επιχειρηματίας σημειώνει, ότι η γερμανική αγορά, που είναι η κύρια για το νησί, με βάση τις πτήσεις που έχουν ανακοινωθεί, θα έχει άμεση επίδραση στη ροή των γερμανών τουριστών για την Κρήτη. «Πέρυσι ήλθαν από Γερμανία περίπου 900.000 επισκέπτες, ενώ εφέτος θα έχουμε από 150.000 έως 350.000 επισκέπτες στην καλύτερη περίπτωση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αγωνία του για την τρέχουσα περίοδο, καθώς, όπως λέει, ακόμα θολό παραμένει το τοπίο από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες. «Οι μεν κρητικοί ξενοδόχοι ρωτούν τους Tour Operator’s, τι κόσμο θα στείλουν στο νησί, οι δε Tour Operator’s απαντούν στους κρητικούς επιχειρηματίες, ανοίξτε και βλέπουμε». Σε κάθε περίπτωση η 1η Ιουλίου φαίνεται πως θα είναι καταληκτική ημερομηνία για όσους τελικά θα αποφασίσουν να ανοίξουν ή όχι τις μονάδες τους στο νησί, αλλά και το που θα κάτσει συνολικά η “μπίλια” των αφίξεων για την Κρήτη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα