• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τούντας-Τέλος το “ελευθέρας” για τους εμβολιασμένους μετά τους 6 μήνες

 Τούντας-Τέλος το “ελευθέρας”  για τους εμβολιασμένους μετά τους 6 μήνες

«Να πάψει να ισχύει το “ελευθέρας” για τους πλήρως εμβολιασμένους μετά την πάροδο 6 μηνών και το οποίο πρέπει να ανανεώνεται μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης», ζήτησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει μια σημαντικότατη προστασία, η οποία όμως έχει μέση διάρκεια γύρω στους 6 μήνες.

«Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να χάσουν σημαντικό μέρος της ανοσίας τους στους 4 μήνες και άλλοι στους 8 μήνες. Βλέπουμε να παρουσιάζονται κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους, διότι έχουν παρέλθει 4 ή 6 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και είναι εκτεθειμένοι στη μόλυνση», λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει ανοίξει πολύ νωρίτερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών. «Να μη χάσει κανείς χρόνο να κάνει την τρίτη δόση. Είναι σωτήρια σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και λειτουργεί πολύ προστατευτικά», υπογράμμισε.

Ποιος είναι ο 20χρονος που παρέσυρε και σκότωσε τον 47χρονο διανομέα

Εξέφρασε φόβους για κλιμάκωση της πανδημίας. Χαρακτήρισε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως «σωστά, απαραίτητα και αναγκαία, που θα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα», αλλά επεσήμανε ότι αυτά δεν αρκούν.

«Θα έπρεπε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έρχονται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά άτομα, είτε είναι στο γκισέ του σούπερ μάρκετ, είτε στο γκισέ μιας δημόσιας υπηρεσίας, είτε είναι οδηγός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε είναι εκπαιδευτικός. Θα έπρεπε εδώ και καιρό να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας. «Η υποχρεωτικότητα εφαρμόστηκε καθυστερημένα στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Νομίζω ότι η επέκταση θα πρέπει να εξεταστεί το επόμενο διάστημα, εφόσον δούμε ότι η κλιμάκωση θα συνεχίζεται και δεν θα περιορίζεται με τα ισχύοντα μέτρα».