• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Το Βατικανό αποκαλύπτει ότι διαθέτει περισσότερες από 5.000 ιδιοκτησίες ακινήτων

 Το Βατικανό αποκαλύπτει ότι διαθέτει περισσότερες από 5.000 ιδιοκτησίες ακινήτων

Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά πληροφορίες σχετικά με τις συμμετοχές του σε ακίνητα, αποκαλύπτοντας ότι κατέχει περισσότερα από 5.000 ακίνητα.

Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν είναι δυο: μια ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για το 2020 για την Αγία Έδρα και ο πρώτος δημόσιος προϋπολογισμός για τη Διοίκηση της Κληρονομιάς της Αποστολικής Έδρας (Άψα).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η Apsa, ένα είδος γενικού λογιστικού γραφείου, διαχειρίζεται ακίνητα και επενδύσεις, πληρώνει μισθούς και ενεργεί ως γραφείο αγορών και τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Ο προϋπολογισμός της Apsa έδειξε ότι κατέχει 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών της σε όλο τον κόσμο.

Μόνο το 14% περίπου των ιταλικών ιδιοκτησιών ενοικιάστηκε με τιμές αγοράς, ενώ οι υπόλοιπες ενοικιάστηκαν με μειωμένες τιμές, πολλές σε υπαλλήλους εκκλησιών. Περίπου το 40% ήταν ιδρύματα όπως σχολεία, μοναστήρια και νοσοκομεία.

Η Apsa κατέχει ακόμα ακίνητα ως επενδύσεις σε πολυτελείς περιοχές του Λονδίνου, της Γενεύης, της Λωζάνης και του Παρισιού.

Ένα κτίριο, στο Νότιο Κένσινγκτον του Λονδίνου, οδήγησε σε τεράστιες απώλειες μετά την αγορά του από τη γραμματεία του Βατικανού ως επένδυση το 2014.

Την Τρίτη, ξεκινά στο Βατικανό η δίκη 10 ατόμων συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος καρδινάλιου Angelo Becciu. Κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα όπως υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος, απάτη, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας.

Πέρυσι, ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών του Βατικανού, μεταφέροντάς τα στην Άψα και με επίβλεψη από την SPE.

Μια ξεχωριστή ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την Αγία Έδρα που εκδόθηκε το Σάββατο έδειξε έλλειμμα 64,8 εκατομμυρίων ευρώ (55 εκατομμύρια λίρες) το 2020, από ένα έλλειμμα 79,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2019.