• 4 Μαρτίου, 2021

Το τρίτο κύμα κλείνει την αγορά: Συνωστισμός, μεταλλάξεις, Αττική και αργοί ρυθμοί εμβολιασμού ανατρέπουν την πορεία της διασποράς

 Το τρίτο κύμα κλείνει την αγορά: Συνωστισμός, μεταλλάξεις, Αττική και αργοί ρυθμοί εμβολιασμού ανατρέπουν την πορεία της διασποράς

Οι εικόνες στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου κόσμος «πλημμύρισε» την αγορά, οι μεταλλάξεις του ιού, το ιικό φορτίο στην Αττική και ο αργός ρυθμός ου εμβολιασμού, είναι τα μεγάλα προβλήματα στην πορεία της διασποράς του κοροναϊού καθώς όλοι μιλούν για επερχόμενο τρίτο κύμα.

Όσον αφορά στην αγορά οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, αλλά η τήρηση των αποστάσεων ήταν αδύνατον να τηρηθεί. Και αυτές οι εικόνες λόγω των εκπτώσεων αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, αλλά και τις επόμενες ημέρες.

Αλλωστε υπάρχει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις καθώς θα τεθούν σε ισχύ τα νέα, αυξημένα όρια επιβατών για τα αυτοκίνητα και τα ταξί.

Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τους ειδικούς με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει ήδη τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο να επιστρέψουμε σε καθεστώς lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα.

Μεταλλάξεις

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora για τον κοροναϊό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρείχε διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που είναι διαθέσιμα, απέναντι στη μετάλλαξη από την Μεγάλη Βρετανία. Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά.

Υπενθυμίζεται πως είναι τρεις οι μεταλλάξεις που ανησυχούν, οι δύο προαναφερθείσες και μία στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μόλις χθες έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε ακόμη ένα «ορφανό» κρούσμα μεταλλαγμένου ιού της Μεγάλης Βρετανίας στην Αττική. Το κρούσμα δεν συνδέεται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε προκύπτει από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πρόκειται έτσι για το τρίτο «ορφανό» κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, με τα δυο από αυτά να προέρχονται από την Αττική και το άλλο από την Κρήτη. Συνολικά έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας 27 κρούσματα της μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τις προαναγγελίες της κυβέρνησης, αναμένεται να στηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, σε μία προσπάθεια να «οχυρωθεί» η χώρα.

Ανησυχία προκαλεί και η «επιμονή» του κοροναϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε το Σάββατο 605 κρούσματα, με τα 256 εξ αυτών να εντοπίζονται εκεί.

Η εξίσωση κρούσματα, νοσηλείες και πληρότητα ΜΕΘ για την Αττική είναι o μόνιμος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με το Mega.

Υπενθυμίζεται πως Ασπρόπυργος και Αχαρνές είναι υπό καθεστώς σκληρού lockdown. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» φαίνεται πως είναι το Μενίδι, όπου τα μέτρα αυξάνονται παρά τα αυστηρά μέτρα.

Τέλος ο πολύ αργός ρυθμός στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού δεν αφήνει περιθώρια για ταχεία ανοσία, και έτσι η επόμενη συνεδρίαση των ειδικών μέσα στην εβδομάδα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη.