• 19 Οκτωβρίου, 2020

Το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη Σύνοδο Κορυφής: Εάν μας επιβληθούν κυρώσεις, θα αυξηθεί η αποφασιστικότητά μας

 Το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη Σύνοδο Κορυφής: Εάν μας επιβληθούν κυρώσεις, θα αυξηθεί η αποφασιστικότητά μας

“Αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία στα συμπεράσματα, εντοπίζονται και ορισμένα πράγματα που απέχουν από την αλήθεια”. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής.

Παρασκήνιο: Πως κατέρρευσε η αξιοπιστία της διαμεσολάβησης Μέρκελ- “Προσχηματική” συμφωνία με τον Ερντογάν αλώβητο…

“Εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις, αυτό δεν θα μας αποτρέψει. Αντίθετα αυτό θα αυξήσει την αποφασιστικότητά μας” αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Συνόδου “δείχνει τη συνέχιση μια της νοοτροπίας που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους“.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ, η σημειώνει πως το γεγονός ότι στο κείμενο της Ε.Ε δεν υπάρχει καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους και το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά στη δίκαιη κατανομή εισοδήματος των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο πλευρών, δείχνει ότι η νοοτροπία της ΕΕ που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους συνεχίζεται.

“Η αναφορά που γίνεται στις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής για τη σύγκληση μιας Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία ουσιαστικά είναι η πρόταση του Προέδρου μας, είναι θετική. Σε κάθε περίπτωση, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι εκκλήσεις μας για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της περιοχής μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι θετικές. Θέλουμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την προοπτική ένταξης με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα κοινά μας συμφέροντα σε όλους τους τομείς. Υπήρξαμε πάντα υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου. Ανταποκριθήκαμε θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις, δείξαμε τις καλές μας προθέσεις και παρέχουμε πλήρη υποστήριξη σε όσους υποστηρίζουν τον διάλογο. Έχει έρθει η ώρα των αμοιβαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων” τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Είναι κατανοητό, σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού στις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής υπαγορεύτηκαν από την ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ διατηρώντας τις ημερομηνίες 2004 και 2017 ξεχασμένες. Γι ‘αυτό η Ε.Ε δεν μπορεί να διαδραματίσει ανώτερο και αμερόληπτο ρόλο στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, καταλήγει η Άγκυρα,