• 13 Απριλίου, 2021

“Το Τικ Τοκ πόλος έλξης για παιδόφιλους” – Προειδοποίηση του Δ/ντη της Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος (vid)

 “Το Τικ Τοκ πόλος έλξης για παιδόφιλους” – Προειδοποίηση του Δ/ντη της Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος (vid)

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Βασίλης Παπακώστας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Tik Tok το οποίο όπως είπε «αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους».

«Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζει συνεχώς το προσωπικό της με εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατασκευάστηκαν για καλό σκοπό. Έχουν ιδιαίτερα στοιχεία που σου δίνουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσεις με άλλους χρήστες. Εκεί όμως είναι το κρίσιμο σημείο όπου μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Το Tik Tok αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους, και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί», δήλωσε ο κ. Παπακώστας, μιλώντας στην εκπομπή «Socialnet» του Action24.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε πολύτιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση, και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά διότι τα παιδιά ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα διαδίκτυο και συζητάνε με τους γονείς τους.

«Ευτυχώς τα περιστατικά στη χώρα μας είναι λίγα. Τα παιδιά μας ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως πολλά παιδιά κάτω των 13 ετών έχουν κάνει εγγραφή στο Tik Tok χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία. Οι γονείς πρέπει να συζητάνε με τα παιδιά. Εάν εντοπίσουν κάποιο περιστατικό παρενόχλησης τους συμβουλεύω να απευθυνθούν στην Υπηρεσία ώστε να βοηθηθεί το παιδί. Όσα περισσότερα στοιχεία μάς προσκομίσουν τόσο καλύτερα θα είναι», τόνισε ο κ. Παπακώστας.

Ιταλία: Δεκάχρονο κοριτσάκι είχε πεθάνει από ασφυξία μετά από…πρόκληση στο Tik Tok
Στις αρχές του χρόνου ιταλικές ενώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων ζήτησαν περισσότερους ελέγχους για τα παιδιά που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αιτία, ο τραγικός θάνατος ενός κοριτσιού δέκα ετών από την Σικελία, το οποίο τράβηξε βίντεο με το κινητό του, για να πάρει μέρος σε ένα ακραίο παιχνίδι στην πλατφόρμα Tik Tok. Η άτυχη μικρή είχε δέσει μια ζώνη από μπουρνούζι γύρω από το λαιμό της και, σφίγγοντάς την υπερβολικά, έπαθε ασφυξία. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν κλινικά νεκρή, λόγω της εγκεφαλικής βλάβης που είχε προκληθεί.

Οι ενώσεις για την προστασία των ανηλίκων ζήτησαν να παρέμβει η δημόσια αρχή Agcom, η οποία ρυθμίζει την λειτουργία όλων των μέσων και εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Μετά το δραματικό αυτό συμβάν, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία γενικότερη, πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, με στόχο τον αυστηρότερο έλεγχο κάθε πλατφόρμας και μέσου κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από ανήλικα.