• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Το ΣτΕ θα κρίνει τι θα γίνει με την λειτουργία των εκκλησιών στις γιορτές – Τρεις προσφυγές

 Το ΣτΕ θα κρίνει τι θα γίνει με την λειτουργία των εκκλησιών στις γιορτές – Τρεις προσφυγές

Με προσφυγή τους στο ΣτΕ τρεις δικηγόροι ζητούν να μην ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για τις εκκλησίες τις μέρες των εορτών.

Οι δικηγόροι ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να «παγώσουν», να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις που προβλέπουν έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς της COVID-19, από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021, για «την τέλεση λειτουργιών θρησκευτικών τελετών, κ.λπ. αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων».

Παντελής Μπουκάλας: “Πολλοί δημοσιογράφοι έγιναν αφεντικογράφοι και κομματογράφοι”

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι οι επίμαχες αποφάσεις παραβιάζουν σειρά συνταγματικών διατάξεων και είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι προσβάλλεται το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται και θίγεται το δικαίωμα του θρησκευτικού πυρήνα, καθώς «επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων παρουσία, έστω ενός αριθμού πιστών, την στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων».

Επιπλέον, στην προσφυγή τους οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η παρεμπόδιση άσκησης των λατρευτικών τους καθηκόντων τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη.