• 12 Μαΐου, 2021

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση Κουφοντίνα για μη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού

 Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση Κουφοντίνα για μη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού

Aπέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφίας Νικολάου, για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού.

Η αίτηση απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρεται στην υπ΄ αριθμ. 582/2021 απόφαση της Ολομέλειας, οι προσβαλλόμενες με την κρινόμενη αίτηση πράξεις και παραλείψεις εκφεύγουν της δικαιοδοσίας της και αρμόδια είναι τα ποινικά δικαστήρια.

Ειδικότερα, στην απόφαση τονίζονται τα εξής: «Κατά την ειδικότερη έννοια του άρθρου 96 παρ. 1 του Συντάγματος, τα ποινικά δικαστήρια, στη δικαιοδοσία των οποίων ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι, είναι αρμόδια για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων τόσο κατά το στάδιο της προδικασίας και της κύριας ενώπιόν τους διαδικασίας, όσο και κατά το στάδιο της εκτέλεσης των ποινικών αποφάσεων και της έκτισης των ποινών που επιβάλλονται με αυτές, κατά το οποίο ολοκληρώνεται η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης από την άποψη της πραγματοποίησης της ποινικής αξίωσης της πολιτείας, καθώς και από την άποψη της ειδικής πρόληψης των εγκλημάτων στο πρόσωπο του καταδίκου».