Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι θα λάβει μέτρα κατά γερμανικών ΜΜΕ και του YouTube

 Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι θα λάβει μέτρα κατά γερμανικών ΜΜΕ και του YouTube

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να “προχωρήσει στην υλοποίηση απαντητικών μέτρων ως προς γερμανικά ΜΜΕ διαπιστευμένα στη Ρωσία, καθώς και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αυθαίρετα και αβάσιμα διέγραψαν τους λογαριασμούς του τηλεοπτικού δικτύου” RT DE, δηλαδή του γερμανόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος του δορυφορικού δικτύου Russia Today.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής εναντίον ποιων γερμανικών ΜΜΕ θα ληφθούν μέτρα, ενώ για μέτρα εναντίον του έχει προειδοποιηθεί και η διαχειρίστρια εταιρεία του YouTube, που διέγραψε τον λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου στις 16 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της εκπομπής σήματος.

H Mόσχα υποστηρίζει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, μετά την ετυμηγορία της γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής (ZAK), η οποία “αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη ότι οι ρωσικές ανησυχίες αγνοήθηκαν επιδεικτικά”. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η αρμόδια γερμανική Αρχή αδειοδότησης ΜΜΕ αποφάσισε να διατάξει τη διακοπή της δορυφορικής ή άλλης εκπομπής του γερμανόφωνου δικτύου “λόγω έλλειψης άδειας εκπομπής από τα εθνικά ρυθμιστικά όργανα της Γερμανίας”, αν και η παραγωγός εταιρεία του τηλεοπτικού προγράμματος RT DE Productions και η επικεφαλής της Ντινάρα Τοκτονούσοβα διαβεβαιώνουν ότι η εκπομπή του σήματος γίνεται από το ρωσικό έδαφος.

Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι τα αρμόδια γερμανικά όργανα αρνήθηκαν στο παρελθόν να χορηγήσουν σχετική άδεια, γι’ αυτό και το δίκτυο RT DE εξασφάλισε τη σχετική νόμιμη άδεια από τη Σερβία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Διασυνοριακής Τηλεόρασης (European Convention on Transfrontier Television, ETS No. 132) του Συμβουλίου της Ευρώπης και διασφαλίζει ελεύθερη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε όλες τις χώρες-μέλη της Συνθήκης, επομένως και στην Γερμανία.

Η σχετική διαφωνία είχε τεθεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα, με την δεύτερη να διαβεβαιώνει και δημοσίως, όταν δέχθηκε σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα άσκησης πολιτικής πίεσης ή περιορισμού της δημοσιογραφικής δραστηριότητας στη Γερμανία.

Ρωσία: “Καταστροφικό βήμα” η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη

Της ρωσικής επιλογής είχε προηγηθεί το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, όταν ερωτήθηκε πό το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα “είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου”, που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι “είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ”, τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, χίλιοι στρατιώτες των ΗΠΑ, που σταθμεύουν αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στη Ρουμανία και θα ενωθούν με άλλους 900 Αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονται εκεί, ενώ περίπου 2.000 στρατιώτες θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ στην Πολωνία και στη Γερμανία.

Βαγγέλης Μαρινάκης