Το ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε 9 χρόνια κάθειρξη την γνωστή αθλήτρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ – Το αδίκημα

 Το ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε 9 χρόνια κάθειρξη την γνωστή αθλήτρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ – Το αδίκημα

Ένοχη κρίθηκε η Αμερικανίδα αθλήτρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ για την κατοχή ναρκωτικών ουσιών από το ρωσικό δικαστήριο. Πλέον αναμένεται το μέγεθος της ποινής, με το εισαγγελέα να προτείνει ποινή φυλάκισης 9μιση εννιάμισι χρόνων.

Το ρωσικό δικαστήριο, έκρινε ότι η Μπρίτνεϊ Γκράινερ έφερε σκόπιμα φυσίγγια ατμού με κάνναβη, καταδικάζοντας την σε 9 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 16.000 δολαρίων.

Νωρίτερα το αστέρι του αμερικανικού γυναικείου μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ είχε παραδεχτεί ότι ήταν λάθος της και δεν σκόπευε να παραβιάσει το νόμο.

Το δικαστήριο έκρινε πως ήταν εσκεμμένο και υιοθέτησε ουσιαστικά την πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος πρότεινε ποινή φυλάκισης εννιάμισι χρόνων.

Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, αφού στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο.

Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς, όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Έκτοτε βρίσκεται υπό ρωσική κράτηση. Παραδέχθηκε την ενοχή της, αλλά είπε ότι ούτε είχε σκοπό να φέρει απαγορευμένη ουσία στη Ρωσία, ούτε να βλάψει κανέναν

Δακρυσμένη πριν από την ετυμηγορία, η Γκράινερ παρακάλεσε τον δικαστή να αναγνωρίσει τις ενέργειές της ως λάθος. «Έκανα ένα ειλικρινές λάθος και ελπίζω με την απόφασή σας να μην τελειώσει η ζωή μου εδώ» είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν ότι η Γκράινερ κρατείται άδικα και έκαναν, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μια «ουσιαστική προσφορά» στη Μόσχα για ανταλλαγή Ρώσων κρατουμένων με Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.

Σύμφωνα με το Reuters, μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τον καταδικασθέντα διακινητή όπλων, Βίκτορ Μπουτ, του οποίου η ζωή βοήθησε να εμπνεύσει την ταινία του Χόλιγουντ “Lord of War” του 2005, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Υποστηρίζουν ότι η Γκράινερ -γνωστή ως «BG» στους οπαδούς του μπάσκετ- παραβίασε τους νόμους της χώρας και θα πρέπει να κριθεί αναλόγως.

Θεόκριτος Αργυριάδης