• 5 Δεκεμβρίου, 2021

Το Πεκίνο στηρίζει την Τεχεράνη για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά και καλεί τις ΗΠΑ σε “διόρθωση”

 Το Πεκίνο στηρίζει την Τεχεράνη για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά και καλεί τις ΗΠΑ σε “διόρθωση”

Η Κίνα είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν τις ενέργειές τους για τη μονομερή αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και το έθνος του Περσικού Κόλπου μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τις πυρηνικές του δεσμεύσεις σε αυτή τη βάση.

Η Κίνα χαιρέτισε την απόφαση του Ιράν να επιστρέψει στις πυρηνικές συνομιλίες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο μια τηλεφωνική συνομιλία του Σαββάτου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γουανγκ Γι και του Ιρανού ομολόγου του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν. Ο Αμπντολαχιάν είπε στον Γουάνγκ ότι το Ιράν είναι δεσμευμένο στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας και είναι πρόθυμο να εντείνει τον συντονισμό με την Κίνα για το θέμα.

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να επιλέξουν μια «ρεαλιστική» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του, που θα ξεκινήσουν εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από διακοπή πέντε μηνών.

«Η ταχεία εξέλιξη των συνομιλιών υποχρεώνει την ευρωπαϊκή και αμερικανική πλευρά να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση αποφεύγοντας τις υπερβολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά» του 2015, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χουσέιν Αμίρ- Αμπντολαχιάν, σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων είχαν «παγώσει» από τον Ιούνιο, για την αναβίωση της ιστορικής συμφωνίας του 2015 βάσει της οποίας θα περιοριζόταν δραστικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.