• 21 Ιουνίου, 2021

Το μοντέλο Τζανάκη εκπέμπει θετικά μηνύματα

 Το μοντέλο Τζανάκη εκπέμπει θετικά μηνύματα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας  Ν. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέλυσε τα δεδομένα που προκύπτουν από το διάγραμμα που έχει επιμεληθεί για την πορεία της πανδημίας κοροναιού επισημαίνοντας πως μπορούμε να μιλήσουμε για μια καλή εξέλιξη καθώς ήδη έχουμε πέσει σε επίπεδο 40% όσον αφορά τους διασωληνωμένους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μοντέλου τέλος Ιουνίου θα βρισκόμαστε στα επίπεδα που ήμασταν στα μέσα του Ιανουαρίου.

  • «Η πρόβλεψη μας από εκεί και ύστερα, σύμφωνα με το δικό μας μοντέλο δείχνει ότι θα βρεθούμε περίπου εκεί που ξεκινήσαμε τέλος Ιουνίου προς τα μέσα Ιουλίου» είπε συγκεκριμένα.

«Το να πετάξουμε τις μάσκες είναι συγκεκριμένο πράγμα, εκείνο που σκέφτομαι και λέω από επιδημιολογικής απόψεως, το να φοράς μια μάσκα σε ένα δρόμο που περπατάς, σε ένα άλσος που τρέχεις, σε ένα δάσος που κάνεις μια βόλτα νομίζω δεν έχει καμία επιδημιολογική βάση» πρόσθεσε, ερωτώμενος εάν τα δεδομένα που προκύπτουν από το διάγραμμα συνεπάγονται και το τέλος της χρήσης μάσκας.

«Νομίζω πρέπει αυτό να αναθεωρηθεί πάραυτα» υπογράμμισε αντιπαραβάλλοντας όμως ότι εάν πρόκειται για περιπτώσεις συνωστισμών, σύναξης πολλών ανθρώπων ακόμη και σε εξωτερικό χώρο και σε κοντινές αποστάσεις, ενέχεται κίνδυνος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στ. Λουκίδης, απαντώντας στο ερώτημα για το τι ισχύει για τους πολίτες με πνευμονολογικά προβλήματα και θρομβώσεις που επιθυμούν να εμβολιαστούν για τον κοροναιό, εξήγησε ότι ο γιατρός του καθένα μας γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό του και επομένως μπορεί να τον κατευθύνει ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση ο κος Λουκίδης υπογράμμισε πως πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα δεδομένα για την «μετά λοίμωξη εποχή», θέτοντας ως υποθετικό παράδειγμα έναν ασθενή που έχει περάσει λοίμωξη Covid, έχει νοσηλευθεί και φαίνεται να έχει κάποιες επιπτώσεις στον πνεύμονα, ενδεχομένως μακροχρόνιες.

«Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια αξιολόγηση στο τρίμηνο από τον πνευμονολόγο τους με σκοπό να δουν εάν έχουν κάποιες υπολειμματικές διαταραχές από την λοίμωξη».