• 24 Οκτωβρίου, 2021

Το μεγάλο ρίσκο της κυβέρνησης με τον τουρισμό- Πανηγύρια “στοπ” αλλά…απευθείας πτήσεις από “κόκκινες” χώρες

 Το μεγάλο ρίσκο της κυβέρνησης με τον τουρισμό- Πανηγύρια “στοπ” αλλά…απευθείας πτήσεις από “κόκκινες” χώρες

Σε προφανή αμηχανία η κυβέρνηση έλαβε χθες σειρά νέων έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων κοροναϊου, την ώρα που οι επιστήμονες- μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν “κατά μόνας” (στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους), αλλά όχι και συγκροτημένα ως εντεταλμένο όργανο, τους υψηλούς κινδύνους για ένα δεύτερο και επικίνδυνο πρόωρο κύμα της πανδημίας από τα τέλη Ιουλίου.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δείχνουν να αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο εφαρμόζοντας μια τακτική με περίεργες και ανεξήγητες αντιφάσεις (σχετικό σχόλιο στο σημερινό editorial της “Καθημερινής”). Απαγορεύουν τα πανηγύρια που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης του ιού, την ώρα που ανοίγουν διάπλατα τα σύνορα και επιτρέπουν τις απευθείας πτήσεις από “κόκκινες χώρες”.

Στις 15 Ιουλίου (αύριο) ξεκινούν οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στις 22 Ιουλίου από την Σουηδία και περί τα τέλη του μήνα, πιθανώς, και από τις ΗΠΑ. Χώρες, δηλαδή, στις οποίες η πανδημία “καλπάζει”. Έτσι, αναλαμβάνουν την ευθύνη, να φτάσουν στην Ελλάδα ασυμπτωματικοί ασθενείς και να εισάγουμε κρούσματα που θα διασπείρουν τη νόσο στην κοινότητα. Η αντίφαση είναι ανεξήγητη και η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για μια καταστροφική χρονιά στον τουρισμό που θα εκτοξεύσει την ύφεση δεν την δικαιολογεί.

Ήδη, η καθυστέρηση στην “σφράγιση” των βορείων συνόρων έδειξε πως εισήχθησαν κρούσματα από την Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, χώρες που έχουν χτυπηθεί από δεύτερο κύμα πανδημίας. Χθες, στη Λευκάδα εντοπίστηκε πενταμελής οικογένεια Σέρβων που είναι όλοι θετικοί στον κοροναϊό. Ταυτόχρονα κανένας έλεγχος δεν γίνεται σε Έλληνες που μετακινούνται προς τη Βόρεια Μακεδονία για εργασία ή αναψυχή. Τα δειγματοληπτικά τεστ και οι τυπικοί έλεγχοι στα σύνορα που αποφασίστηκαν με καθυστέρηση μάλλον δεν προλαμβάνουν το πρόβλημα.

Πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων καθημερινά είναι εισαγόμενα, κάτι που είναι βέβαιο πως θα κλιμακωθεί με την άφιξη τουριστών από τις “κόκκινες” χώρες.

Η Καθημερινή
Δείτε το editorial της Καθημερινής
Η εφημερίδα των συντακτών
Το κριτικό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών