Το μεγάλο άγχος του Χρήστου Σταϊκούρα για την οικονομία και το “μαξιλάρι”- Τι τον έχει ενοχλήσει περισσότερο

 Το μεγάλο άγχος του Χρήστου Σταϊκούρα για την οικονομία και το “μαξιλάρι”- Τι τον έχει ενοχλήσει περισσότερο

Πληροφορούμαι πως ο υπουργός με το μεγαλύτερο άγχος εσχάτως δεν είναι ο Βασίλης Κικίλιας, ούτε καν ο Νίκος Χαρδαλιάς. Την μεγαλύτερη πίεση νοιώθει, πλέον, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καθώς τα σύννεφα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή οικονομία βαραίνουν ολοένα και περισσότερο και οι ούτως ή άλλως αρνητικές προβλέψεις για ύφεση από 5-10% ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ πρόχειρες και επιπόλαιες.

Ο κ. Σταϊκούρας, εκ των στελεχών με χαμηλούς τόνους και ιδιαίτερα εργατικός και επιμελής, βρίσκεται σε εντονότατη πίεση καθώς αισθάνεται κυριολεκτικά μόνος σε ένα κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων. Ο τουρισμός καταρρέει, παρά τις “χαριτωμένες” προβλέψεις του αρμόδιου υπουργού Χάρη Θεοχάρη (πολλοί τον αποκαλούν “τουρίστα”, ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις μάλλον επιφανειακές απόψεις του για το χαρτοφυλάκιο που χειρίζεται), τα έσοδα το ίδιο, οι δε ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνεται να αποφασίζουν εγκαίρως για γενναία μέτρα. Το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει (σε εκείνο το non paper του ΥΠΟΙΚ που αποτελεί ακόμα αντικείμενο ενδοκυβερνητικής…ΕΔΕ) ότι έχει ήδη καταναλώσει σημαντικό μέρος του “μαξιλαριού” που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Εκείνο, ωστόσο, που έχει στενοχωρήσει και ενοχλήσει, κατά τις πληροφορίες του “Backstage”, περισσότερο τον υπουργό είναι η αναφορά του πρωθυπουργού (στη συνέντευξή του στην “Καθημερινή”) στην αντίδραση του οικονομικού επιτελείου, όταν έγινε γνωστό, στις 7 Μαρτίου, το εύρος της πανδημίας.

Σε σύσκεψη, τότε, στο Μέγαρο Μαξιμου, όπως παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ενώ συζητούνταν το ενδεχόμενο lockdown, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του είπαν: “Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις…”. Ο Χρήστος Σταϊκούρας φέρει βαρέως το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον εξέθεσε σε τέτοιο βαθμό. Βεβαίως, η αναφορά θα μπορούσε να αφορά και τον Άδωνι Γεωργιάδη που επίσης συμμετείχε στην σύσκεψη. Υπάρχει, ωστόσο, διαφορά “ευθιξίας” μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου. Και μπορεί η αναφορά αυτή να έγινε για να τονίσει την αποφασιστικότητα και το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού, ήταν, από την άλλη, μειωτική για τον υπουργό Οικονομικών.

Εξ ου και το μεγάλο άγχος του κ. Σταϊκούρα. Γνωρίζει πως παίζονται πολλά για τον ίδιο το επόμενο διάστημα. Κι αυτό, παρότι διαθέτει μια σκληρή μεν, αξιοπρεπή, δε, αντιπολίτευση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τα εξ οικείων βέλη τον ενοχλούν…

Σεραφείμ Κοτρώτσος