• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Το Κρεμλίνο αποδίδει τις ελλείψεις αγαθών στην ρωσική Άπω Ανατολή, στην παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα

 Το Κρεμλίνο αποδίδει τις ελλείψεις αγαθών στην ρωσική Άπω Ανατολή, στην παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η ρωσική Άπω Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις ορισμένων βασικών αγαθών λόγω του «μποτιλιαρίσματος» στα λιμάνια της, το οποίο προκλήθηκε από την παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε σήμερα Τρίτη το Κρεμλίνο απαντώντας σε μια διαδικτυακή διαμαρτυρία για τα άδεια ράφια των καταστημάτων.

«Οι πατάτες τελειώνουν, μόνο ένα κατάστημα τις έχει ακόμα. Το χοιρινό κρέας έχει σχεδόν τελειώσει. Δεν υπάρχει αρνί και σχεδόν καθόλου ψάρια», ανέφερε το κείμενο διαμαρτυρίας που απευθύνεται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από έναν κάτοικο της περιοχής Τσουκότκα στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Η επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία δεν έχει νομική ισχύ, αλλά έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 40.000 υπογραφές υποστήριξης, αναφέρει επίσης ότι τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά είναι δυσεύρετα σε διάφορα χωριά της απομακρυσμένης αυτής περιοχής.

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που προκαλούνται από τη διεθνή κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «τα λιμάνια στην Άπω Ανατολή είναι πράγματι υπερφορτωμένα».

Παράγοντες της ρωσικής αγοράς δήλωσαν στο Reuters τον Οκτώβριο ότι η εκρηκτική αύξηση του κόστους στις θαλάσσιες μεταφορές, ανάγκαζε τους Κινέζους παραγωγούς αγαθών να στέλνουν περισσότερα αγαθά σιδηροδρομικώς μέσω Ρωσίας, αντί με πλοία μέσω της διώρυγας του Σουέζ, καθώς τα παγκόσμια θαλάσσια λιμάνια έχουν μπλοκάρει.

Αυτή η κατάσταση με τη σειρά της έχει επιβαρύνει την περιορισμένη μεταφορική ικανότητα της Ρωσίας.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Καμτσάτκα στο άκρο της ρωσικής ‘Απω Ανατολής στον Ειρηνικό, έθεσε το πρόβλημα τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι ορισμένες προμήθειες αγαθών στην περιοχή καθυστερούν έως και τρεις μήνες.

Ο κυβερνήτης της Σαχαλίνης, μιας άλλης περιφέρειας της ρωσικής Άπω Ανατολής, δήλωσε ότι στις αρχές Νοεμβρίου υπήρχε ουρά εμπορευματοκιβωτίων που είχαν κολλήσει σε λιμάνια εντός και κοντά στην πόλη Βλαδιβοστόκ.

Πηγή του τομέα μεταφορών δήλωσε στο Reuters ότι η Τσουκότκα, η Καμτσάτκα, το Μαγκαντάν και η περιοχή της Σαχαλίνης εξαρτώνται από τα λιμάνια του Βλαδιβοστόκ για τον εφοδιασμό με αγαθά.

Αυτά τα λιμάνια αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εισροή του όγκου φορτίων, δήλωσε η εν λόγω πηγή. Όμως ο Γιούρι Τρούτνεφ, απεσταλμένος του Κρεμλίνου στην Άπω Ανατολή, δήλωσε ότι ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που έχουν κολλήσει στην Άπω Ανατολή μειώθηκε κατά 30%, φθάνοντας στα 5.300 την τελευταία εβδομάδα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την συγκεκριμένη κατάσταση.