• 30 Νοεμβρίου, 2021

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν μίλησε ξανά στη Μέρκελ για τη Λευκορωσία, διαμαρτυρήθηκε για το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

 Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν μίλησε ξανά στη Μέρκελ για τη Λευκορωσία, διαμαρτυρήθηκε για το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο ημερών, της επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνομιλήσει με τη Λευκορωσία για τη μεταναστευτική κρίση και της παραπονέθηκε για τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι «συνεχίστηκε η συζήτηση για την κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβεβαιώθηκε η σημασία της διευθέτησης το ταχύτερο δυνατόν την οξείας μεταναστευτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες».

Το Κρεμλίνο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι ο Ρώσος ηγέτης τάχθηκε υπέρ της επωφελούς αποκατάστασης των επαφών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Λευκορωσίας με στόχο την επίλυση του εν λόγω προβλήματος.

Επίσης στην συνομιλία με την Μέρκελ, ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την Ουκρανία για την μη εποικοδομητική της στάση στην διένεξη στον ανατολικό τμήμα της χώρας όπου κυβερνητικά στρατεύματα πολεμούν φιλορώσους αυτονομιστές, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δυναμικές μεθόδους. «Ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στην μη εποικοδομητική πολιτική του Κιέβου, το οποίο όλο και πιο πολύ δίνει έμφαση στις δυναμικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων κατά παράβαση των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ μη επανδρωμένα αεροσκάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνομιλίας με την Γερμανίδα καγκελάριο «επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός και επικίνδυνος χαρακτήρας της προκλητικής δραστηριότητας των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και σειράς άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.