Το “κόστος ζωής” και ο πληθωρισμός κλονίζουν (και) την κυβέρνηση Τζόνσον

 Το “κόστος ζωής” και ο πληθωρισμός κλονίζουν (και) την κυβέρνηση Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός του – επιμένοντας ότι η κυβέρνηση έχει περιορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθορίζοντας την κοινοβουλευτική του ατζέντα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους Βρετανούς που αντιμετωπίζουν πτώση ρεκόρ στο βιοτικό επίπεδο «όπου μπορούμε». Αλλά πέρα ​​από την επέκταση ενός συστήματος για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας πέραν του 2023, πρόσφερε ελάχιστα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του φόρτου που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει επανεκκίνηση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από μεγάλες αποτυχίες και φυσικά στην βαριά σκιά που άφησαν τα κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

‘Οπως σημειώνει το Bloomberg, λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες δηλώσεις που επικεντρώνονται στην υποστήριξη που έχει προσφερθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης του δημοτικού φόρου 150 λιρών (185 $), αντί για περισσότερη βοήθεια στο μέλλον, το μήνυμά του φαίνεται ξεκάθαρο: η κυβέρνηση δεν έχει άμεσο σχέδιο να παρέμβει.

«Για κάθε λίρα των χρημάτων των φορολογουμένων που ξοδεύουμε για τη μείωση των λογαριασμών τώρα, είναι μια λίρα που δεν επενδύουμε στη μείωση των λογαριασμών και των τιμών μακροπρόθεσμα», είπε ο Τζόνσον. Ενημερώνοντας αργότερα τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπός του απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτου προϋπολογισμού και είπε ότι «η ικανότητά μας να εισφέρουμε χρήματα είναι περιορισμένη».
Η προσέγγιση είναι πιθανό να γίνει δεκτή από την πτέρυγα του κόμματός του των Τόρις που ανησυχεί περισσότερο για τις κρατικές δαπάνες και το πώς η πανδημία του κορωνοϊού έβλαψε τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους, ιδιαίτερα μετά τις τοπικές εκλογές στις οποίες οι Συντηρητικοί έχασαν εκατοντάδες έδρες την περασμένη εβδομάδα.

Πολλοί ψηφοφόροι ανέφεραν το κόστος ζωής, καθώς και την απογοήτευση με τον Τζόνσον και τα σκάνδαλα που τον περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένου του «partygate», ως λόγους για να μην ψηφίσουν στους Τόρις. Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί πάνω από το 10% — υψηλό 40 ετών — τον Οκτώβριο.

Ήταν επίσης μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο μίνι προϋπολογισμός του Υπουργού Οικονομικών Rishi Sunak τον Μάρτιο επικρίθηκε ευρέως επειδή δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τις οικογένειες που επλήγησαν περισσότερο. Έκτοτε, ο Τζόνσον προέτρεψε τους υπουργούς να προχωρήσουν περαιτέρω για να βοηθήσουν τους βρετανούς που αγωνίζονται – αν και δεν έχει προσφέρει νέα χρηματοδότηση.

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος