Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα ”επισκέπτεται” την Ελλάδα: Θα έχει μεγάλη διάρκεια και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου (εικόνες), (vid)

 Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα ”επισκέπτεται” την Ελλάδα: Θα έχει μεγάλη διάρκεια και  θερμοκρασίες  πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου (εικόνες), (vid)

Αν και άργησε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τελικά, καταφθάνει ο καύσωνας που θα πλήξει τη χώρα από σήμερα και μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

Το meteo.gr επισημαίνει ότι «οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της εποχής. Αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή».

«Έχουμε ουσιαστικά μια θερμή εισβολή, ένα θερμό κύμα, που θα ξεκινήσει να πλήττει τη χώρα μας από αύριο, Παρασκευή. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η μεγάλη διάρκεια που θα έχει, καθώς θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα» εξηγεί, σήμερα, στο iefimerida.gr o Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, σε αυτό το διάστημα «θα δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν το όριο του καύσωνα, δηλαδή τους 37 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της χώρας. Θα δούμε 38, 39 και 40 βαθμούς, όχι όμως όλες τις μέρες, γιατί θα έχουμε αυξομειώσεις που εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τον άνεμο και τις νεφώσεις», προσθέτει.

Ο επιστήμονας του meteo.gr επισημαίνει ότι «δεν θα δούμε ακραίες τιμές, δηλαδή θερμοκρασίες-ρεκόρ. Όμως πρέπει να κρατήσουμε ότι αυτή η μεγάλη διάρκεια θα είναι επιβαρυντική και για την ανθρώπινη υγεία και για τα οικοσυστήματα. Αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες και η επιμονή τους θα δημιουργήσουν πάλι συνθήκες πολύ μεγάλης ξηρότητας και ευφλεκτότητας στη νεκρή καύσιμη ύλη».

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για αύριο, πρώτης ημέρας του καύσωνα
Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Τι σημαίνει ο «κίτρινος» συναγερμός κατηγορίας 1 για τις υψηλές θερμοκρασίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το meteo.gr από φέτος χρησιμοποιεί πιλοτικά ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης για τις υψηλές θερμοκρασίες και τους κινδύνους του καύσωνα για την πόλη της Αθήνας.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε ειδικά για την πόλη της Αθήνας, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία για περίοδο δύο δεκαετιών.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων θα ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες.

Έρχονται 40άρια στην Αθήνα

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Αθήνα θα βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία (κατηγορία 0), η οποία ουσιαστικά σημαίνει «Υψηλές θερμοκρασίες – Κίνδυνοι για την υγεία των ευάλωτων ατόμων».

«Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμένουν για μέρες, θα ανέβουμε “σκαλοπάτι” και την Κυριακή, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα μπούμε στη δεύτερη κατηγορία», σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα του meteo.gr «βλέπει» 39άρια το Σάββατο και 40άρι την Κυριακή στην Αθήνα:

Η δεύτερη κατηγορία (κατηγορία 1) είναι για Πολύ Υψηλές Θερμοκρασίες, με το meteo.gr να συστήνει στους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να αποφύγουν την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη, κάνοντας ειδική μνεία στα ευάλωτα άτομα.

H εξέλιξη της θερμής εισβολής σε βίντεο

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1.500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη:

Όθων Παπαδάκης