“Το επόμενο κύμα αναμένεται γύρω στα τέλη Οκτώβρη” – H πρόβλεψη Θωμαίδη

 “Το επόμενο κύμα αναμένεται γύρω στα τέλη Οκτώβρη” – H πρόβλεψη Θωμαίδη

Τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη αναμένεται το επόμενο κύμα της πανδημίας, εκτιμά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Ποια είναι η σημερινή εικόνα στα λύματα; «Αυτή τη στιγμή από τα πιο τουριστικά κέντρα, ο κόσμος μεταφέρεται σε αστικές περιοχές, για την επάνοδο στην καθημερινότητά του. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα και γι αυτό βλέπετε μια μείωση για παράδειγμα στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο, ενώ στο Ηράκλειο βλέπετε κάποια αύξηση».

Ο ίδιος προβλέπει ότι «Η αναμενόμενη εξέλιξη είναι μια σταδιακή μικρή αύξηση του ιικού φορτίου το επόμενο διάστημα στις αστικές περιοχές».

Σεισμόπληκτοι στη Νίκαια: Ξεχασμένοι στα κοντέινερ για 22 ολόκληρα χρόνια

Ο καθηγητής επισημαίνει πως αυτό το οποίο είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα είναι μια αυξημένη ιχνηλάτηση στα κέντρα που θα έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση.

«Το διάστημα που ανοίγουν τα σχολεία, δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα, και έως τέλος Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα στο άνοιγμα των ΑΕΙ. Δηλαδή, εκεί που θα επιστρέψουν οι φοιτητές στις πανεπιστημιούπολεις, θα χρειαστεί μια αυξημένη ιχνηλάτηση, διότι οι φοιτητές σε μεγάλο πληθυσμό δεν είναι ακόμα εμβολιασμένοι τελείως», τονίζει.

«Η τάση που έχουμε στην Αττική, είναι μια σταθερή αύξηση τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες με μια μικρή αύξηση. Για να μην έρθει επόμενο κύμα, θα πρέπει να αυξηθούν οι ιχνηλατήσεις και οι εμβολιασμοί. Δεν φαίνεται, με τον ρυθμό που πάμε, να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το 80% του πληθυσμού της Αττικής (σ.σ: μαζί με αυτούς που έχουν νοσήσει). Είναι αναμενόμενο ένα επόμενο κύμα τέλη Οκτωβρίου με Νοέμβριο. Το πόσο σοβαρό θα είναι αυτό το κύμα – σίγουρα θα αφορά κατά βάση του ανεμβολίαστους – θα εξαρτηθεί πρώτον, από το πόσο θα έχει αναπτυχθεί το τείχος ανοσίας και δεύτερον, αν έχει επιτευχθεί η τρίτη δόση στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης

Επισήμανε ότι στα δείγματα ακόμη ανιχνεύονται ψυχότροπες και άλλες φαρμακευτικές ουσίες, προσθέτοντας: «Έχουμε μια μείωση στη χρήση αγχολυτικών όλο το διάστημα μετά τον Ιούνιο».

Σχετικά Άρθρα