Το ελληνικό χωριό όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μέτοχοι της ίδιας εταιρείας

 Το ελληνικό χωριό όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μέτοχοι της ίδιας εταιρείας

Στο ειδυλλιακό χωριό, στα 750 μέτρα υψόμετρο, οι κάτοικοι δεν είναι μόνο συγχωριανοί, συγγενείς και φίλοι, αλλά και συνεταίροι, καθώς απασχολούνται οι περισσότεροι στην ίδια επιχείρηση. Από τους 300 μόνιμους κατοίκους της Παναγίτσας, οι 250 είναι μέτοχοι μιας εταιρείας, στις συσκέψεις της οποίας συζητούνται πρώτα τα προσωπικά νέα και μετά τα επαγγελματικά, αφού γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά.

«Είμαστε μια πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης, που την αποτελεί το εξήντα τοις εκατό των κατοίκων. Προσπαθούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που να κρατούν τον κόσμο στην περιοχή μας, διότι αν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εδώ, ποιος ο λόγος να φύγουν από το χωριό;» δηλώνει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», η υπεύθυνη τουριστικής δράσης της επιχείρησης, Σταυρούλα Παρθενοπούλου, για την Παναγίτσα Πέλλας.

Η επιχείρηση των συγχωριανών, με την επωνυμία «Εβόρα», δημιουργήθηκε το 1997 από την τότε κοινότητα, στην οποία ήταν πρόεδρος ο πατέρας της κ. Παρθενοπούλου. Μαζί με τους υπεύθυνους του αγροτικού συνεταιρισμού και τους κατοίκους πήραν την απόφαση να επενδύσουν στον τόπο τους. Η πολυμετοχική επιχείρηση ξεκίνησε αρχικά με τρεις τεχνητές λίμνες για την υδροδότηση των καλλιεργειών, ενώ σήμερα κινείται σε τρεις πυλώνες. Ύδρευση μαζί με παραγωγή ενέργειας, μεταποίηση με πολλά τοπικά προϊόντα αλλά και τουρισμό, καθώς έχουν να καμαρώνουν για την «Εβόρα» τους.

Αρκετά ψηλότερα από το χωριό, στα 1.030 μέτρα, στις εγκαταταστάσεις της «Εβόρας», που στα ποντιακά σημαίνει «ίσκιος», λειτουργούν εστιατόρια, καφέ και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν δραστηριότητες όπως ψάρεμα στις λίμνες.

«Έχει αναλάβει ο καθένας τον τομέα στον οποίο τα καταφέρνει καλύτερα και αξιοποιούμε τα δυνατά μας σημεία. Ο πατέρας μου που το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε όλο αυτό, νιώθει σήμερα περήφανος που και οι τρεις κόρες του, που παρέμειναν στο χωριό. Εγώ ασχολούμαι με το τουριστικό κομμάτι, η μικρή μου αδερφή με τα προϊόντα που παράγουμε, καθώς έχει μεταπτυχιακό στην τεχνολογία τροφίμων και η μεγάλη αδερφή μου με τα οικονομικά, καθώς είναι και η πρόεδρος του χωριού» εξηγεί.

Οι κάτοικοι – μέτοχοι καλούνται πολλές φορές να απαντήσουν στο ερώτημα πώς γίνεται να τα βρίσκουν τόσοι πολλοί σε αριθμό συνέταιροι, μιας και συχνά είναι δύσκολη η συνεργασία ακόμη και σε ολιγομελείς επιχειρήσεις. Απαντούν ότι ο κοινός στόχος, που είναι η αγάπη τους για τον τόπο τους, τα κάνει όλα να δουλεύουν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι .

Η επιχείρηση μάλιστα επεκτάθηκε και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μπει στο χώρο της μεταποίησης, με τα προϊόντα της Παναγίτσας να φτάνουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

«Ό,τι φτιάχνουμε γίνεται μόνο με δικά μας προϊόντα, από τη δική μας γη και από τα χωράφια μας. Παρασκευάζουμε υπέροχα γλυκά και αποξηραμένα φρούτα. Η μαρμελάδα κυδώνι – μήλο είναι αυτή που παραγγέλνουν μετά μανίας οι Ολλανδοί και αρκετοί από τους παραλήπτες λένε πως στόχος τους είναι να έρθουν στην περιοχή, για να την απολαύσουν με τη θέα του γραφικού χωριού» σημειώνει η κ. Παρθενοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα