Το εκλογικό “σήμα” Μητσοτάκη, οι εισηγήσεις στο Μαξίμου και το μήνυμα Τσίπρα για “διάταξη μάχης”

 Το εκλογικό “σήμα” Μητσοτάκη, οι εισηγήσεις στο Μαξίμου και το μήνυμα Τσίπρα για “διάταξη μάχης”

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκαν, χθες, για το ίδιο θέμα, σε μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση που αφορά την συζήτηση που γίνεται εδώ και λίγο καιρό σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Πρόωρες εκλογές; Κι αν ναι πότε και πως;

Ανάλυση του Σεραφείμ Κοτρώτσου

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Μάρα Ζαχαρέα και το δελτίο ειδήσεων του Star Channel. Με τον πλέον απόλυτο τρόπο διέψευσε ακόμη μία φορά σενάρια περί πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο: «Όχι, σας κοιτώ κατάματα και σας λέω κατηγορηματικά όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την 4ετία, θέλω να κριθώ στο τέλος της 4ετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις που διαχωριστήκαμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τη δυνατότητα να ξαναβάλουμε τη χώρα στον δρόμο της δυναμικής ανάκαμψης. Στο τέλος της 4ετίας θέλω οι πολίτες να κρίνουν εάν προτιμούν την 4ετία Μητσοτάκη ή την προηγούμενη του κ. Τσίπρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα περίπου, κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ άλλων ανέφερε:

” Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία”.

Και περιέγραψε το γενικό πλαίσιο του αφηγήματος που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Με κεντρικούς άξονες το πρόγραμμα μας για το “Νέο ΕΣΥ”, τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιό μας για τη προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού, έχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.”

Τσίπρας: Τρία ερωτήματα προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η ανάλυση που κάνουν στην Κουμουνδούρου- “Ριζοσπαστισμός στα πλαίσια του εφικτού”, λέει ο Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου άκουσαν, βεβαίως, την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο δεν πείθονται καθώς θεωρούν πως η κατάσταση στην οικονομία και οι κακοί χειρισμοί σχετικά με την πανδημία θα αναγκάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το βήμα προς τις διπλές κάλπες. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μάλιστα, εκτιμούν πως αυτό μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο (με δεύτερη αναμέτρηση στον Ιούλιο), ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο (με δεύτερη αναμέτρηση τον Οκτώβριο, πριν την σύνταξη και υποβολή του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού).

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέτει επί της ουσίας το κόμμα του σε διάταξη εκλογικής μάχης δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι βέβαιος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το κάνει και για να στείλει και ένα εσωκομματικό μήνυμα σχετικά με τις εσωστρεφείς αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών που μετατρέπονται σε “επικοινωνιακή τροφή” για τη Ν.Δ και τα συμπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης. Το γεγονός, άλλωστε, πως ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να διαφοροποιηθεί από την δήλωση-γραμμή του Αλέξη Τσίπρα ότι “η Ν.Δ δεν είναι παράταξη δοσιλόγων”, επιμένοντας σε όσα είχε πει στη Βουλή, αποτέλεσε θέμα- αιχμή για την αντι-ΣΥΡΙΖΑ κριτική. Το ίδιο και οι παρεμβάσεις Φίλη, Μπίστη και άλλων για την αναφορά Πολάκη.

Αξίζει να επισημάνουμε πως στην συνέντευξη που παραχώρησε, την Δευτέρα, στον τηλεοπτικό σταθμό Κontra ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κακά τα ψέματα, είναι ένα κόμμα εξουσίας. Είναι η εναλλακτική λύση». Τονίζοντας πως «είναι υποχρεωμένος ακριβώς επειδή έχει αυτή την εμπειρία διακυβέρνησης, να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στα πλαίσια του εφικτού», διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να διαμορφώνουμε και να σχεδιάζουμε μια πολιτική η οποία είναι υλοποιήσιμη, μπορεί να εφαρμοστεί, η οποία όμως δεν θα είναι «μια από τα ίδια» . Θα είναι μια πολιτική η οποία θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα που έχει ο κόσμος. Θα δίνει απαντήσεις στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δηλαδή, γιατί να έρθει ο Τσίπρας να πάρει τη θέση του Μητσοτάκη, αν είναι να διατηρήσει τέτοια προβλήματα; Δεν έχει κανένα νόημα».

Οι σκέψεις του Μαξίμου

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε δύο φορές το τελευταίο διάστημα πως δεν θα μπει στον πειρασμό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το έπραξε τόσο στη συνέντευξή του στο “Βήμα” και τον Αντώνη Καρακούση, όσο και στο Star. Η άπιψη αρκετών είναι πως μία τέτοια διάψευση έχει την συγκυριακή χρησιμότητά της, ώστε να μην προκύψουν εν μέσω πανδημίας παραλυτικά φαινόμενα στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν σημαίνει τίποτε. Κι αυτό διότι σε μία νέα συγκυρία, σε λίγους μήνες, η επχιειρηματολογία θα μπορούσε να είναι ακριβώς η αντίθετη.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε για πρώτη φορά ένα δίλημμα που αναμφίβολα ταιριάζει μόνο στην περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν μετά την άνοιξη του 2022. Ήτοι, όπως είπε “θέλω να κριθώ στο τέλος της 4ετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις που διαχωριστήκαμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τη δυνατότητα να ξαναβάλουμε τη χώρα στον δρόμο της δυναμικής ανάκαμψης. Στο τέλος της 4ετίας θέλω οι πολίτες να κρίνουν εάν προτιμούν την 4ετία Μητσοτάκη ή την προηγούμενη του κ. Τσίπρα”.

 Μητσοτάκης στο Star: “Θα εξαντλήσω την 4ετία”- Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών-Αιχμές κατά Τσιόδρα και επιτροπής ειδικών

Μια εκλογική αναμέτρηση των δύο τετραετιών (Τσίπρα και Μητσοτάκη) είναι αναμφίβολα ένα πεδίο που στο Μαξίμου θεωρούν πως βολεύει την κυβέρνηση.

Η τετραετία Τσίπρα ήταν μία περίοδος εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, με υπερφορολόγηση (μεσαία τάξη) και σκληρά μέτρα. Η τετραετία Μητσοτάκη θα είναι μία περίοδος δύο φάσεων, όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Την φάση της πανδημίας και την φάση της επιστροφής στην κανονικότητα με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την πρώτη φάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την βεβαιότητα πως μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς των σοβαρών σφαλμάτων στην διαχείριση του δεύτερου και τρίτου κύματος και να προβάλει την επιτυχία του πρώτου κύματος και την επιτυχημένη ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Κυρίως, όμως, εάν “σπρώξει” τις εκλογές προς το τέλος της τετραετίας, θεωρεί πως θα έχει τον χρόνο και τα “εργαλεία” να προκηρύξει έργα, να δρομολογήσει επενδύσεις, να διαμορφώσει καλύτερες οικονομικές συνθήκες και να προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό προσλήψεων. Να παρουσιάσει, δηλαδή, μια άλλη εικόνα σε σύγκριση με την εκ των πραγμάτων (λόγω του μνημονίου) “πτωχότερη” της περιόδου που η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαζε την ελληνική οικονομία από τα μνημόνια και άφηνε ικανό ταμειακό αποθεματικό. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως μια διπλή εκλογική αναμέτρηση τώρα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Ακόμα και εάν διατηρεί ικανοποιητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η κυβερνητική φθορά είναι ορατή -την παραδέχθηκε και ο ίδιος στο Star- και η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, αργή αλλά οφθαλμοφανής.

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου, φθάνουν και άλλες εισηγήσεις που αφορούν την ανάγκη, όπως λένε οι εισηγούντες, για ένα “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” τώρα και όχι σε δύο χρόνια. Επισημαίνουν πως η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κλείσει περισσότερο και θα δημιουργήσει συνθήκες αμφίροπης μάχης που θα καταστεί ακόμα περισσότερο ριψοκίνδυνη σε συνθήκες απλής αναλογικής.

Το γεγονός, δε, ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση σηκώνει τους τόνους της πόλωσης (π.χ προανακριτική για τον Νίκο Παππά) αποτελεί δείγμα αξιοποίησης κάθε δυνατότητας που προσφέρει η συγκυρία, ώστε να δημιουργηθεί πλαίσιο “πρόωρης κάλπης”, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν…

Σχετικά Άρθρα