• 26 Ιανουαρίου, 2021

Το déjà vu της υγειονομικής – οικονομικής κρίσης: Πόσο καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε;

 Το déjà vu της υγειονομικής – οικονομικής κρίσης: Πόσο καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε;

Η κρίση με την Τουρκία είναι απρόβλεπτη, πολλώ μάλλον που στο θέμα εμπλέκονται άλλα κράτη κι άλλοι ηγέτες με διαφορετική ιδιοσυγκρασία. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα θα περάσει (μακάρι χωρίς απώλειες).

Αυτό που στρατηγικά ανησυχεί, αν όχι τρομάζει, το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο συνδυασμός υγειονομικής και οικονομικής κρίσης –και τούτη τη φορά τα δυσάρεστα νέα για την οικονομία δεν θα τα αναγγέλλουν οικονομολόγοι, πολιτικοί ή εκπρόσωποι εμπόρων και μικρομεσαίων, θα τα αναγγέλλουν λοιμωξιολόγοι.

Με την κατάσταση να τείνει να βγει εκτός ελέγχου -όπως συμφωνούν διάφοροι επιστήμονες- υπάρχει ένα θέμα που ευχόμαστε να μην βρούμε μπροστά μας: το κατά πόσο αξιοποίησε η κυβέρνηση το χρονικό διάστημα που της δόθηκε, της χαρίστηκε πιο σωστά, από τον περασμένο Μάιο και μετά, για την ουσιαστική θωράκιση κράτους και κοινωνίας απέναντι στο δεύτερο κύμα κοροναϊού. Αν ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, από τον απαραίτητο εξοπλισμό ως τις προσλήψεις και εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού για την πρώτη γραμμή της μάχης.   

Γιατρός δημόσιου νοσοκομείου με τον οποίον μίλησε χθες το libre.gr. και ο οποίος την περασμένη άνοιξη έδωσε, μαζί με άλλους συναδέλφους του και νοσηλευτές, τη μάχη κατά της πανδημίας, αφηγείτο πώς κάποιες απολύτως αναγκαίες λειτουργίες για τη μονάδα του, εξασφαλίστηκαν χάρη σε μια προσωπική γνωριμία, χάρη σε μια ιδιωτική δωρεά.

Αλλά, αν αυτό τότε δικαιολογείται εν μέρει -τα μηνύματα από την Κίνα και την Ιταλία ήταν εμφανή- τώρα δεν θα υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για ελλείψεις και κενά. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο… Αλλά το γεγονός ότι δεν ως τώρα συγκαταλέγονται μεταξύ των κρουσμάτων άτομα από ευπαθείς ομάδες, τα οποία να χρήζουν διασωλήνωσης, είναι ένα πραγματικά καλό νέο.

Εν τω μεταξύ κάθε νέα δεκάδα κρουσμάτων -ταυτόχρονα με το θέμα υγείας που είναι το πρώτιστο- έρχεται να ρίξει βαριά τη σκιά της στην οικονομία με νέα lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα προ των πυλών. Και έχει γίνει σαφές ότι η κυβερνητική άμυνα παρουσίασε κενά: κάπου μετά την σχεδόν εξάλειψη της πανδημίας στη χώρα μας και μπροστά στην αγωνία για επανεκκίνηση τουρισμού και οικονομίας, κάποια θέματα πέρασαν κάτω από τα «ραντάρ» κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων.

Το ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά το παραδέχονται όλοι, μηδέ του Γιάννη Στουρνάρα εξαιρουμένου πλέον, όπως καταγράφει στο σημερινό του ρεπορτάζ στο «Βήμα» ο Αντώνης Καρακούσης. Με την «τρύπα» στον προϋπολογισμό, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να υπερβαίνει τα 9 δισ. (συγκεκριμένα 9,3 δισ.) για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος, αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,16 δισ. που είχε προβλεφθεί, δύσκολα μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος… Ενώ την ίδια στιγμή 21ημέρες μας χωρίζουν ως την ημέρα που η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την ύφεση, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο… Με τις προβλέψεις για το β’ τρίμηνο να κυμαίνονται ανάμεσα στο 12% και το 16%, και πάλι δύσκολα μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος…

Νίκος Παπαδημητρίου