Το blame game για τις μάσκες έχει παρελθόν – Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου “βγάζει ένοχο”

 Το blame game για τις μάσκες έχει παρελθόν – Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου “βγάζει ένοχο”

Είναι σίγουρα η υπόθεση που έκανε τον Γιάννη Βρούτση να χαμογελάσει, αφού μπροστά στις XXXL μάσκες το …«σκόιλ ελικικού» μοιάζει πταίσμα. Μάσκες-σεντόνια, μάσκες-αλεξίπτωτα συνεχίζουν να παρελαύνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας ένα χαμόγελο σε δύσκολους καιρούς, παρά ταύτα για την κυβέρνηση υπεύθυνος δεν υπάρχει.

Το, κατά τα σημερινά «Νέα», blame game μεταξύ των υπουργών συνεχίζεται, το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ υπουργείων και αυτοδιοίκησης συνεχίζεται, όμως ευθεία παραδοχή και ανάληψης ευθύνης, άρα και παραίτηση δεν υπάρχει από κανέναν. Ο άκομψος μάλιστα τρόπος με τον οποίον η Νίκη Κεραμέως έδειξε προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο«οι μάσκες παραδόθηκαν και αυτό έγινε προφανώς σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων»– θεωρήθηκε από πολλούς (και από την «Καθημερινή» σήμερα) μια κάποια ρεβάνς εκ μέρους της υπουργού Παιδείας προς το συνάδελφό της των Εσωτερικών, για την προηγούμενη κόντρα που είχαν οι δυο τους σχεδόν ένα μήνα πριν.

Τότε, δηλαδή, που ο Τ. Θεοδωρικάκος …διόρθωνε την Ν. Κεραμέως και ανακοίνωνε τη δωρεάν χορήγηση μασκών στους μαθητές, για κάτι που η υπουργός Παιδείας είχε χαρακτηρίσει ζήτημα ατομικής ευθύνης μία ημέρα πριν.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι το ναυάγιο είχε …προαναγγελθεί κατά κάποιο τρόπο. Γιατί τι άλλο να πει κανείς για το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού “Open” μια εβδομάδα πριν, όπου ο εκ των αναδόχων έλεγε σε συνέντευξή του ότι οι μάσκες είναι τεράστιες. Αλλά κι εκείνος συνέχιζε να τις κατασκευάζει, πιστός στις διαστάσεις που του είχαν δοθεί, μη κρίνοντας σκόπιμο προφανώς να πει και μια κουβέντα στην ΚΕΔΕ.

Στην πραγματικότητα, όμως, το κλήμα ήταν στραβό εξ αρχής: το libre.gr. γύρισε εκεί από όπου ξεκίνησε η διαδικασία. Και συγκεκριμένα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Α’ 161, με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για τη λήψη έκτακτων μέτρων κατά του κοροναϊού, μεταξύ αυτών και για τη χορήγηση μάσκας στους μαθητές.

Διαβάζουμε συγκεκριμένα στο άρθρο 4:

«Για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους και την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, οι δήμοι ή η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για λογαριασμό των δήμων μπορούν να προμηθεύονται μάσκες και λοιπά είδη ατομικής προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών…» κ.λ.π.

  • Ποια είναι η ημερομηνία του Προεδρικού Διατάγματος; 22 Αυγούστου.
  • Πότε η ΚΕΔΕ δημοσιοποιεί την πρόσκληση υποβολής προσφοράς; Στις 27 Αυγούστου

Δηλαδή πέντε μέρες μετά, με τις προσφορές να κατατίθενται ως την 1η Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσει η επιλογή των αναδόχων, η κατασκευή  των μασκών, η αποστολή τους σε κάθε σημείο της χώρας.

Πολύ πιεστικές ημερομηνίες με άλλα λόγια για κάτι που ήταν γνωστό και αναγκαίο εδώ και πάρα πολύ καιρό –κι εδώ είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Νίκος Παπαδημητρίου

Παναγιώτης Δρίβας