• 20 Οκτωβρίου, 2021

Το αντίπαλον δέος του Ερντογάν στην Αθήνα-Οι επαφές Ιμάμογλου με Μητσοτάκη-Μπακογιάννη

 Το αντίπαλον δέος του Ερντογάν στην Αθήνα-Οι επαφές Ιμάμογλου με Μητσοτάκη-Μπακογιάννη

Λίγες ώρες μετά την επίθεση του τούρκου αντιπροέδρου Οκτάι στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος της Συμμαχίας Έθνος (Milli Ittifak) και μέλος του CHP, που πριν από δύο χρόνια κατάφερε μία από τις μεγαλύτερες νίκες επί του καθεστώτος Ερντογάν, κερδίζοντας τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, γινόταν δεκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Οι δύο Δήμαρχοι συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο Πολιτισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα, οι κ.κ. Μπακογιάννης και Ιμάμογλου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας, οι δήμαρχοι των δύο πόλεων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες ειρήνης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών.

Συνάντηση του Δήμαρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglou. Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 (ΓIΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις ή -για να είμαι ακριβής- τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί».
Αναφερόμενος στη διπλωματία των πόλεων είπε ότι «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιμάμογλου σημείωσε ότι η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που τις συνδέει κοινή μοίρα και οφείλουν να βρουν μαζί τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

«Η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι μία από τις λύσεις, είναι η μοναδική λύση», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Μετά τι δηλώσεις, οι δύο άνδρες προχώρησαν στην εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Μπακογιάννης προσέφερε στον προσκεκλημένο του ένα αγαλματίδιο με το σύμβολο της αρχαίας Αθήνας, μια ασημένια κουκουβάγια και ένα οικογενειακό κειμήλιο, μια μικρή προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας στον κ. Ιμάμογλου ότι το 1934 είχε προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Τούρκος δήμαρχος προσέφερε από την πλευρά του έναν ζωγραφικό πίνακα που αναπαριστά ένα κεφάλι αλόγου που περιστοιχίζεται από τουρκικές ευχές για υγεία και ευημερία, ένα βιβλίο – τουριστικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης και ένα μεγάλο κουτί με ανατολίτικα γλυκά.

Επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στην Ακρόπολη, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Το απόγευμα οι δύο δήμαρχοι επισκέφθηκαν την Ακρόπολη.