Το αντιγηραντικό σούπερ πρότζεκτ του Μπιν Σαλμάν- Τεράστια επένδυση με την ουσία μετφορμίνη- Ο ρόλος του Έλληνα ομογενή Άντριου Λιβέρης

 Το αντιγηραντικό σούπερ πρότζεκτ του Μπιν Σαλμάν- Τεράστια επένδυση με την ουσία μετφορμίνη- Ο ρόλος του Έλληνα ομογενή Άντριου Λιβέρης

Η Σαουδική Αραβία (το βασίλειο του πετρελαίου, όπως αποκαλείται) φοβάται ότι ο πληθυσμός του γερνά με επιταχυνόμενο ρυθμό και ελπίζει να δοκιμάσει φάρμακα για να αντιστρέψει το πρόβλημα. Πρώτα μπορεί να είναι το φάρμακο για τον διαβήτη μετφορμίνη, όπως γράφει το MIT Technology Review.

Η χώρα του διαδόχου του θρόνου Μπιν Σαλμάν που επισκέπτεται την Αθήνα σχεδιάζει την δική της απάντηση στο “δημογραφικό” με την χρήση φαρμάκων που δρουν αντιγηραντικά.

Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα, προσπαθεί τελικά να θεραπεύσει τη γήρανση. Ο ιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ το έχει δοκιμάσει . Ο Τζεφ Μπέζος το έχει δοκιμάσει . Οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας Larry Ellison και Peter Thiel το έχουν δοκιμάσει .

Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται Hevolution Foundation που σχεδιάζει να ξοδεύει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από τον πετρελαϊκό της πλούτο υποστηρίζοντας τη βασική έρευνα για τη βιολογία της γήρανσης και την εξεύρεση τρόπων για την παράταση των ετών ζωής των ανθρώπων, με καλή υγεία, μια έννοια γνωστή ως «διάστημα υγείας».

Το ταμείο διαχειρίζεται ο Mehmood Khan, πρώην ενδοκρινολόγος της Mayo Clinic και κάποτε επικεφαλής επιστήμονας στην PespsiCo, ο οποίος προσλήφθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου το 2020. «Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να επεκτείνουμε την περίοδο υγιούς ζωής», είπε ο Khan στο μια συνέντευξη. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ιατρικό πρόβλημα στον πλανήτη από αυτό».

Η ιδέα, δημοφιλής μεταξύ ορισμένων επιστημόνων για τη μακροζωία, είναι ότι εάν μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης του σώματος, μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση πολλαπλών ασθενειών και να παρατείνετε τα υγιή χρόνια που οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν καθώς μεγαλώνουν. Ο Khan λέει ότι το ταμείο πρόκειται να δώσει επιχορηγήσεις για βασική επιστημονική έρευνα σχετικά με το τι προκαλεί τη γήρανση, όπως έκαναν άλλοι, αλλά σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας μελέτες φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών για «θεραπείες που έχουν λήξει ή δεν λήφθηκαν ποτέ εμπορευματοποιούνται.»

Η Hevolution δεν έχει ανακοινώσει ποια έργα θα υποστηρίξει, αλλά άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την ομάδα λένε ότι εξέτασε τη χρηματοδότηση ενός βραβείου X 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την τεχνολογία αντιστροφής ηλικίας και κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη χρηματοδότηση μιας δοκιμής του φαρμάκου για τον διαβήτη μετφορμίνη σε αρκετές χιλιάδες ηλικιωμένους.

Αυτή η δοκιμή, γνωστή ως «TAME» (για «Στόχευση της γήρανσης με μετφορμίνη»), έχει διαφημιστεί ως το πρώτο σημαντικό τεστ οποιουδήποτε φαρμάκου για την αναβολή της γήρανσης σε ανθρώπους , αλλά η μελέτη μαραζώνει για χρόνια χωρίς κανείς να είναι διατεθειμένος να πληρώσει για αυτήν.

Ο Nir Barzilai, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, ο οποίος σχεδίασε τη δοκιμή TAME, είπε σε ακροατήριο στο Λονδίνο αυτόν τον Απρίλιο ότι η Hevolution είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το ένα τρίτο του κόστους της.

Νέος πληθυσμός αλλά με τάσεις κακής υγείας και γήρανσης

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί εν μέρει να παρακινείται από την πεποίθηση ότι οι ασθένειες της γήρανσης αποτελούν συγκεκριμένη απειλή για το μέλλον αυτής της χώρας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ζουν στις χώρες του Κόλπου «γερνούν πιο γρήγορα βιολογικά από ό,τι χρονολογικά», σύμφωνα με υλικά που ετοίμασε η Hevolution και προβλήθηκε από το MIT Technology Review.

Βασικά, η χώρα πλήττεται από ασθένειες ευμάρειας που προκαλούνται από πλούσιες δίαιτες και πολύ λίγη άσκηση. Παρόλο που η Σαουδική Αραβία έχει σχετικά νεαρό πληθυσμό, με μέση ηλικία περίπου τα 31 , αντιμετωπίζει αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη. Σε μια μελέτη του 2019 στο Saudi Medical Journal, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι η ευημερία της χώρας είχε οδηγήσει σε «επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν προγράμματα πρόληψης και ελέγχου».

O Αμερικανός πρόεδρος με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία σήμανε την έναρξη της επιχείρησης αποενοχοποίησης της χώρας

Ο ρόλος του Μπιν Σαλμάν

Η Hevolution ιδρύθηκε με βασιλική εντολή τον Δεκέμβριο του 2018 και πρόεδρος της είναι ο Σαουδάραβας διάδοχος και ντε φάκτο ηγεμόνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στο συμβούλιο είναι επίσης ο Evgeny Lebedev, ένας Ρωσο-Βρετανός επιχειρηματίας. ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ρον Μπερκλ. και ο Andrew Liveris, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical, σύμφωνα με το διαφημιστικό υλικό Hevolution που προβλήθηκε από το MIT Technology Review.

Η χρονική συγκυρία του βασιλικού διατάγματος υποδηλώνει ότι το έργο μπορεί να υπάρχει εν μέρει για να “θεραπεύσει” τη φήμη της Σαουδικής Αραβίας και του Μπιν Σαλμάν, η οποία καταστράφηκε τον Οκτώβριο του 2018 λόγω της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου της Washington Post από ομάδαεκτελεστών που οι ΗΠΑ λένε ότι ενήργησε κατόπιν εντολών από ο πρίγκιπας . Η δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, έκανε τον Τζο Μπάιντεν, τότε υποψήφιο για την προεδρία, να αποκαλέσει τη Σαουδική Αραβία ένα κράτος «παρία» με «πολύ μικρή κοινωνική λυτρωτική αξία στην παρούσα κυβέρνηση». Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία σήμανε την έναρξη της επιχείρησης αποενοχοποίησης της χώρας, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη στις ΗΠΑ, αφενός λόγω του πετρελαίου, αφετέρου εξαιτίας της ισχυρής γεωπολιτικής της θέσης έναντι του Ιράν στην περιοχή.

H κρίσιμη επίσκεψη στην Αθήνα

Ο Άντριου Λιβέρης

Ο ελληνικής καταγωγής μάνατζερ, γεννήθηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας. Είναι εγγονός Έλληνα εμιγκρέ από το Καστελόριζο . Τέλειωσε το Λύκειο στο Μπρισμπέιν και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, από όπου πήρε πτυχίο χημικού μηχανικού, ενώ το 2005 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε. Είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας Τεχνολογικών Επιστημών και Μηχανολογίας της Αυστραλίας, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΙΒΜ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Συμβούλιο για τις Διεθνείς Επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Dow το 1976, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μελβούρνη. Εργάστηκε στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική και την πρώτη στρατηγική κίνηση της καριέρας του ως μάνατζερ την έκανε το 2008, όταν η Dow Chemical εξαγόρασε την εταιρεία ειδικών χημικών προϊόντων Rohm and Haas αντί 16,2 δισ. δολαρίων.

Με την εξαγορά αυτή και με μια σειρά επιχειρηματικών αποφάσεων ο Λιβέρης μετέτρεψε την Dow Chemical από κυρίαρχη στον κλάδο των χημικών, σε μια επιχείρηση-πρότυπο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή καινοτομιών τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο στον ευρύτερο κλάδο των χημικών, των πλαστικών, των γεωργικών προϊόντων και της επιστήμης των υλικών.

Σεραφείμ Κοτρώτσος