• 14 Ιουνίου, 2021

Το άνοιγμα του τουρισμού στο μικροσκόπιο – “Ανοχύρωτα” τα 2/3 των νησιών- Τέλος Ιουνίου η πλήρης κάλυψη (vid)

 Το άνοιγμα του τουρισμού στο μικροσκόπιο – “Ανοχύρωτα” τα 2/3 των νησιών- Τέλος Ιουνίου η πλήρης κάλυψη (vid)

Μία μέρα μετά τη συνέντευξη στο BBC του Υπουργού Τουρισμού που ξεσήκωσε θύελλα για τον τρόπο διαχωρισμού σε ασφαλείς και μη ασφαλείς προορισμούς, ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το πρόγραμμα για τη φετινή τουριστική σεζόν, χωρίς να προσφέρει τίποτα νέο σε πληροφορία ούτε στην παρουσίαση των «λεπτομερειών» για την εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου. 

Ο υπουργός Τουρισμού στην εκδήλωση που έγινε στο Σούνιο παραδέχτηκε ότι θωρακισμένα είναι μόλις το 1/3 των νησιών, με τα 2/3 στο τέλος Μαΐου και τα 3/3 στο τέλος Ιουνίου. Παρουσίασε… υγειονομικό success story, ισχυριζόμενος ότι η χώρα μας προβάλλεται ως υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας.

Ο υπουργός Τουρισμό αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, σημειώνοντας ότι η χώρα υψώνει τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα, αυτό απαιτεί:

  • Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • PCR test έως και 72 ώρες πριν
  • Πιστοποιητικό ανάρρωσης
  • Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06

Ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε επίσης για:

  • Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα που προβλέπει τη συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση. Το PLF μπορεί να είναι α) Πιστοποιητικό εμβολιασμού, β) PCR test έως και 72 ώρες πριν και γ) Πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον ιό, οπότε και φυσικής ανοσίας. Σε δεύτερη φάση από 1ης Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί το Green Pass.
  • Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένων Ελέγχων, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test,
  • Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των σημείων εισόδου και των κρουσμάτων του 2020,
  • Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό (μάσκες, γάντια στον μπουφέ),
  • Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης, επιταχύνεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που θα τρέξει στα νησιά και προβλέπει καθολικούς εμβολιασμούς ώστε να καταστούν covid free.

Ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανάκτηση του 33% των ταξιδιών του 2019, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τυχόν πρόβλεψη εισπράξεων φέτος.

Για την τρέχουσα τουριστική επικαιρότητα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ρωσικό εμβόλιο στην Ελλάδα και το ψηφιακό πιστοποιητικό. Για την αγορά της Αγγλίας, ο Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπει στον πράσινο χάρτη για τους ταξιδιώτες της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως είπε, το υπουργείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με συγκεκριμένες δράσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει και στέλνονται κουπόνια σε δικαιούχους, ενώ θα υπάρξουν και σύντομα νέες ανακοινώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώνουν στις 13 Μαΐου μέτρα για τον τουρισμό που θα ανοίξει σε δύο μέρες

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για απόλυτο εμπαιγμό εργαζόμενων και επιχειρήσεων στον τουρισμό.

«Μετά τη θλιβερή παρουσία του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη στο BBC, στην οποία εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, ακολουθεί η θλιβερή απόδειξη πως ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει -και φέτος- χωρίς σχέδιο.

Οι “άριστοι” της κυβέρνησης στις 13 Μαΐου ανακοινώνουν τα μέτρα, με τα οποία ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει στις…15 Μαΐου.

Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό του κλάδου, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους για δεύτερη συνεχή τουριστική σεζόν.

Οι ιθύνοντες του “επιτελικού κράτους” στρουθοκαμηλίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή, άλλοτε κάνοντας πειράματα και άλλοτε αδιαφορώντας για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία, παρότι τους είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει.

Η προχειρότητα και η ανικανότητα της κυβέρνησης ΝΔ κοστίζουν στον ελληνικό τουρισμό.

Η ευθύνη για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν ανήκει στο ακέραιο στον κ. Μητσοτάκη» τόνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.