• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Το “αναρχικό” ταβερνάκι της Χαλκιδικής

 Το “αναρχικό” ταβερνάκι της Χαλκιδικής

Η Ελλάδα είναι ένας ανεξάντλητος τουριστικός προορισμός. Όσες φορές κι αν πας, ακόμη και στα ίδια μέρη, πάντα θα ανακαλύπτεις μια καινούργια γωνιά που θα σε ξαφνιάζει. Όπως το “επαναστατικό” ταβερνάκι των αδερφών Δουράκη στα Δεβελίκια της Ανατολικής Χαλκιδικής, κοντά στην Ιερισσό.

Αντισυμβατικοί και οι δύο, πήραν τα “ηνία” από τους γονείς τους και δημιούργησαν τη δική τους “αναρχική” γωνιά, όπου απολαμβάνει κανείς φαγητό και κρασάκι με θέα τη θάλασσα, “παρέα” με τον Τζιμ Μόρισον, τον Νικόλα Άσημο, τον Μπακούνιν… Τα πορτρέτα τους κοσμούν τον χώρο, κρέμονται από τα δέντρα μαζί με άλλα ενώ όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα θα δεις μια ρήση ή στίχους, από Ελύτη μέχρι “Τρύπες”, που θα σε εμπνεύσουν.

Όπως λέει ο Σάκης (γνωστός με το προσωνύμιο Αστρακάν) το ταβερνάκι υπάρχει εδώ και 40 χρόνια αλλά αυτός και ο αδερφός του Διονύσης το ανέλαβαν από το 2000, έχοντας ολοκληρώσει και οι δυο τις πανεπιστημιακές σπουδές τους. «Το φτιάξαμε με πολύ κόπο και δυσκολίες, γιατί οι γονείς μας ήθελαν κάτι διαφορετικό, εμείς όμως θέλαμε ένα μέρος που αποπνέει ελευθερία, όπου αισθάνεσαι πως ο χώρος σου ανήκει, όχι με την έννοια της ιδιοκτησίας αλλά ότι μπορείς να τον μοιράζεσαι».

Η παραλία δεν έχει ξαπλώστρες γιατί δεν θέλουν να βάλουν, λέει ο Σάκης. «Όποιος θέλει μπορεί να κάνει το μπάνιο του και να την απολαύσει αλλά να σεβαστεί το χώρο, να μαζέψει τα σκουπίδια του», σημειώνει. Έχει φανατικούς πελάτες και είναι (και) αυτοί που κάνουν τα δύο αδέρφια να νοιώθουν ελεύθεροι γιατί αντιλαμβάνονται τη φιλοσοφία τους και ενσωματώνονται στο χώρο.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.