Το 60% με 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει νοσήσει με κοροναϊό – Οδηγίες της Κομισιόν για τη νέα φάση

 Το 60% με 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει νοσήσει με κοροναϊό – Οδηγίες της Κομισιόν για τη νέα φάση

Το 60 με 80 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ εκτιμάται ότι έχει προσβληθεί από κοροναϊό, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τα καταγεγραμμένα κρούσματα καλύπτουν γύρω στο 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει τα 350 εκατομμύρια κρούσματα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 77% των κατοίκων της ένωσης.

«Εκτιμάται ότι το 60 με 80 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ έχει περάσει Covid μέχρι σήμερα» δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξη Τύπου.

Πορτοσάλτε: Αντε στο Βίτσι και στο Γράμμο τώρα

Η εκτίμηση για τον πραγματικό απολογισμό της πανδημίας έρχεται την ώρα που οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για την επόμενη φάση της πανδημίας μετά την περίοδο επείγουσας κατάστασης.

Στη νέα φάση, η καταγραφή όλων των κρουσμάτων δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη και οι εξετάσεις θα γίνουν πιο στοχευμένες, ανέφερε η Κυριακίδου, επιβεβαιώνοντας έτσι προηγούμενο ρεπορτάζ του Reuters.

Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να αναμένονται και νέα πανδημικά κύματα, γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να επανέλθουν στα μέτρα της επείγουσας φάσης.

Το έγγραφο της Κομισιόν για τη στρατηγική της νέςα φάσης ζητά από τις χώρες-μέλη να καταβάλλουν προσπάθεια για εμβολιασμό των ανεμβολίαστων, ειδικά των παιδιών πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 15% των παιδιών 5-9 ετών, τη νεαρότερη ηλικιακή ομάδα για την οποία έχουν εγκριθεί εμβόλια.

Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για τους εφήβους 15-17 ετών ξεπερνά το 70%.

Η Επιτροπή ανέφερε ακόμα ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων και εμβολίων που θα προσφέρουν πιο μακροπρόθεσμη προστασία.

Μανώλης Δράκος