• 19 Ιανουαρίου, 2022

Time: Μπορούν τα τεστ να ανιχνεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον;

 Time: Μπορούν τα τεστ να ανιχνεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον;

Στο ερώτημα αν τα τεστ που κυκλοφορούν σήμερα μπορούν να εντοπίσουν την μετάλλαξη Όμικρον προσπαθεί να απαντήσει το περιοδικό Time.

Οι ειδικοί απαντούν «και ναι και όχι. Η πλειοψηφία των τεστ που χρησιμοποιούνται από εργαστήρια μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν το για ποια μετάλλαξη πρόκειται.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς τα τεστ στοχεύουν σκόπιμα τμήματα του ιού που δεν αλλάζουν σημαντικά.

Τρίτη δόση: Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ για τα αντισώματα

«Οι παραλλαγές βασίζονται σε διαφορετικές μεταλλάξεις. Στην περίπτωση της Όμικρον, οι μεταλλάξεις εστιάζονται στην πρωτεΐνη ακίδα, ένα σημείο του ιού που αλλάζει συχνά, ώστε να “διαφεύγει” από τα φάρμακα και τα αντισώματα. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να γίνει τεστ γι’ αυτά (τα σημεία). Επομένως, η πλειοψηφία των τεστ που είναι σήμερα διαθέσιμα θα δείξουν αν ένα άτομο είναι θετικό στον κορωνοϊό, όχι όμως και αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Αν προτιμάτε πάντως τα σπιτικά τεστ (self test) που δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες και μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά, και αυτά είναι χρήσιμα, ειδικά για να γνωστοποιούν στον καθένα αν είναι θετικός στον κορωνοϊό. Όπως και τα PCR (μοριακά), έτσι και τα self test δεν μπορούν να διακριβώσουν αν κάποιος είναι θετικός συγκεκριμένα στη μετάλλαξη Όμικρον. Θα δείξουν όπως θετικό όλους όσοι έχουν προσβληθεί από οποιαδήποτε παραλλαγή του κορωνοϊού» σημειώνει καταλήγοντας το «Time».


Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.