• 11 Μαΐου, 2021

Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη στις 18.00 – Ανακοινώνει μέτρα για το Πάσχα, επαναλειτουργία εστίασης και σχολείων

 Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη στις 18.00 – Ανακοινώνει μέτρα για το Πάσχα, επαναλειτουργία εστίασης και σχολείων

Όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στις 18.00 στο οποίο θα ενημερώνει για τα μέτρα ενόψει Πάσχα αλλά και τον οδικό χάρτη σταδιακής επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα δηλ. στις 3 Μαΐου ή στις 4 Μαΐου. Επίσης για τα υπόλοιπα σχολεία οι προτάσεις συγκλίνουν προς την 10η Μαΐου.

Τέλος τη Μεγάλη Εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 10 ενώ μετά το Πάσχα στις 11.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται η αρνητική εισήγηση της επιτροπής προς την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αποθαρρυντικά και την ίδια στιγμή διατηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετακίνηση από των πολιτών από τις πόλεις στην επαρχία είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεταφορά ιικού φορτίου από περιοχές σε βαθύ κόκκινο, σε άλλες με μικρό αριθμό κρουσμάτων.

Παράλληλα οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κυρίως για το βράδυ της Ανάστασης.

Η ανησυχία τους έγκειται στο γεγονός ως μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού που θα αυξήσουν περαιτέρω το ιικό φορτίο και ενδεχομένως να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς για επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας εντός του Μαΐου και βεβαίως το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον Επιτάφιο προκρίνεται η περιφορά του σε εξωτερικούς χώρους με μάσκες και αποστάσεις.

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να έχουν καταλήξει για τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στις εκκλησίες και ο οποίος θα είναι βάση των τετραγωνικών του ναού.

Για την Ανάσταση η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για μόνο το Μεγάλο Σάββατο συζητείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 10.30.

Σε ό,τι αφορά στο πασχαλινό τραπέζι ο σχεδιασμός προβλέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων.

Η μετακίνηση, δηλαδή, να γίνεται με αποστολή sms με κωδικό 6 στο 13033 και στα τραπέζια σε σπίτια να βρίσκονται έως δύο οικογένειες που ίσως να προταθεί να έχουν κάνει self test.