• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν: Συζήτησαν για Αφγανιστάν, πρόσφυγες, φωτιές – Πού συμφώνησαν

 Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν: Συζήτησαν για Αφγανιστάν, πρόσφυγες, φωτιές – Πού συμφώνησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για περίπου 30 λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν σε καλό κλίμα για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Οπως αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα, Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία κράτησε μισή ώρα και έγινε σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Επιπλέον, συζητήθηκε η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).