• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν – Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν – Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan. Στην τηλεφωνική επικοινωνία θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό ζήτημα που ανακύπτει λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι θα πρέπει η Τουρκία να αναλάβει τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και να λάβει και στήριξη ως προς αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση μάλιστα επικαλείται ως προς αυτό τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το Αφγανιστάν προφανώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί “ασφαλής χώρα” και άρα θα ήταν απαράδεκτη από ανθρωπιστικής άποψης επαναπροώθηση προσφύγων, όμως για την Αθήνα και την ΕΕ, η Τουρκία θεωρείται “ασφαλής τρίτη χώρα” και άρα αιτούντες άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν εκεί.

Την κατάσταση όμως περιπλέκει το γεγονός ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν χτίζει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία κρατάει την τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ ανοιχτή μέχρι νεωτέρας.

Το μήνυμα πως η Τουρκία θα έχει βοήθεια από την ΕΕ εφόσον κρατήσει τους Αφγανούς πρόσφυγες στο έδαφος της αναμένεται πάντως να μεταφέρει σήμερα στον ίδιο τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δε θα δεχθεί να εργαλειοποιηθεί ξανά το προσφυγικό- μεταναστευτικό από τη γειτονική χώρα.

“Η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τη στάση της με την ΕΕ. Έχουμε ζητήσει μία ενιαία στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Να ξεκαθαριστεί στην Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή εργαλειοποίηση της κατάστασης. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση με δυνάμεις αποτροπής στις πύλες εισόδου της χώρας ώστε να μην επιτραπεί με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν μία εργαλειοποίηση” δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Δε θα επιτρέψουμε να ζήσουμε σκηνές του 2015 στα νησιά, τις πύλες εισόδου της χώρας, τις σιδηροδρομικές γραμμές. Η Ελλάδα δε θα υπάρξει ξανά ξέφραγο αμπέλι”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.