Τι ξεχνάει ο Ανδρέας;- Το tweet Λοβέρδου για την σύμπραξη Γάλλων σοσιαλιστών με το “μέτωπο Μελανσόν”- Μήνυμα στον Ανδρουλάκη

 Τι ξεχνάει ο Ανδρέας;- Το tweet Λοβέρδου για την σύμπραξη Γάλλων σοσιαλιστών με το “μέτωπο Μελανσόν”- Μήνυμα στον Ανδρουλάκη

Posters of the parliament election of Jean-Luc Melenchon, leader of the far-left opposition party La France Insoumise (France Unbowed – LFI) are display in Paris, France May 3, 2022. Poster reads “Melenchon Prime Minister” REUTERS/Gonzalo Fuentes

Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε την σύμπραξή του με το κόμμα Μελανσόν (Αριστερά), τους Οικολόγους, και τους Κομμουνιστές ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, με στόχο να υπάρξει τρίτος πόλος απέναντι στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Λεπέν.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES), μάλιστα χαιρέτισαν αυτή την σύμπραξη. Ουσιαστικά την υιοθέτησαν, αν και οι Σοσιαλιστές συμπράττουν με αστερίσκους σχετικά με τις θέσεις Μελανσόν και ΓΚΚ για τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τον ρόλο της Γαλλίας στην Ε.Ε.

“Χαιρετίζουμε την δυναμική της ένωσης της γαλλικής αριστεράς στην οποία συμμετέχει ενόψει των εκλογών το Σοσιαλιστικό κόμμα”, αναφέρει το PES.

H εξέλιξη προκάλεσε, όμως, την έντονη δυσαρέσκεια του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter επισημαίνει πως η σύμπραξη των Γάλλων Σοσιαλιστών με το “μέτωπο Μελανσόν” …ακυρώνει την μεγαλειώδη πορεία του κόμματος του Φρανσουά Μιτεράν και μετατρέπει τους γάλλους σοσιαλιστές σε συνοδοιπόρους του ακραίου και επικίνδυνου λαϊκισμού.

Ποιά είναι, όμως, η “μεγαλειώδης πορεία” των Σοσιαλιστών; Τα αποτελέσματα των τελευταίων τριών προεδρικών αναμετρήσεων στη Γαλλία διαψεύδουν ηχηρά τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Το 2012, υπό τον Φρανσουά Ολάντ οι Γάλλοι Σοσιαλιστές κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 28,63% και, τελικά, να εκλέξουν τον Ολάντ με το οριακό 51,6% στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί. Η “μεγαλειώδης πορεία”, όμως, άρχισε αμέσως μετά. Η εισβολή του Μακρόν στον γαλλικό πολιτικό βίο αφαίμαξε τους σοσιαλιστές κι έτσι στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο υποψήφιός τους Μπενουά Αμόν συγκέντρωσε το…μεγαλειώδες 6,36%!

Η πορεία κατρακύλας δεν είχε τέλος. Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές η υποψήφια (δήμαρχος Παρισιού) Άν Ινταλγκό συγκέντρωσε 1,75! Το δε σοσιαλιστικό κόμμα υπέστη μία πρώτη διάσπαση αφού η εμβληματική (παλιά) Σενγκολέν Ρουαγιάλ στήριξε την υποψηφιότητα Μελανσόν.

Άρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεχνά μάλλον την πρόσφατη ιστορία των Γάλλων σοσιαλιστών. Όμως, φαίνεται πως ο βουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛ (δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο) επικαλείται την απόφαση των σοσιαλιστών στη Γαλλία και παραβλέπει την στήριξη του PES για να στείλει μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Διότι είναι σαφές πως τα περί λαϊκισμού που αναφέρει οδηγούν δια του Μελανσόν στον…Τσίπρα. Και είναι σαν να λέει στον πρόεδρο του κόμματός του :”ούτε να σκέφτεσαι κάτι ανάλογο”.

Σεραφείμ Κοτρώτσος