Τι θα συμβεί εάν “πέσει η Σαγκάη”; Σενάρια τρόμου για παγκόσμιο αντίκτυπο- Συνωστίζονται 26 εκατ. άνθρωποι σε έκταση όπως η…Κρήτη

 Τι θα συμβεί εάν “πέσει η Σαγκάη”; Σενάρια τρόμου για παγκόσμιο αντίκτυπο- Συνωστίζονται 26 εκατ. άνθρωποι σε έκταση όπως η…Κρήτη

Επιβάλλουν «μηδενική ανοχή» γιατί 26 εκατ. συνωστίζονται σε έκταση μικρότερη της Κρήτης – Το σύστημά τους είναι αντικοινωνικό, οργανωμένο για «να γίνει δουλειά»
Οι νεκροί από την έξαρση της πανδημίας της covid-19 στη Σαγκάη δεν είναι οι 3 που αναφέρονται, αλλά πιθανότατα 1.000-3.000, ή και περισσότεροι, εκτίμησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Μιλάμε για μια περιοχή με έκταση λίγο μικρότερη από την Κρήτη, με 26 εκατ. κατοίκους … αυτό προϋποθέτει ένα πολύ προηγμένο σύστημα Δημόσιας Υγείας για να αντιμετωπίσει μια τέτοια έξαρση … Έχουν πάρα πολύ αυστηρό δόγμα “μηδενικής ανοχής”. Μέχρι τώρα λειτούργησε, με τις παραλλαγές ως και τη Δέλτα. Πολύ φοβάμαι ότι είναι τελείως ανίσχυρο για την Όμικρον και την Όμικρον 2. Θα δούμε αν πέφτουν έξω. Μιλάμε για πολύ διεισδυτική μεταδοτικότητα, που μπορεί να κατασταλεί πρόσκαιρα, αλλά πολύ γρήγορα φουντώνει. Μακάρι να το πετύχουν, έστω αυτά τα μέτρα, ανεφάρμοστα για δυτικές κοινωνίες», είπε ο κ. Τζανάκης.

Θύμισε επίσης ότι «η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια» και αυτό συνεχίζεται και σήμερα. «Δεν είναι δυνατόν να έχεις 3 νεκρούς, όταν έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30%-40% ανεμβολίαστοι και οι άλλοι είναι εμβολιασμένοι με ένα εμβόλιο ανίσχυρο κατά της Όμικρον και της Όμικρον 2, πολύ περισσότερο από τα δικά μας. Σύμφωνα με τα 300.000 κρούσματα, υπολογίζω ότι θα υπάρχουν 1.000-3.000 νεκροί. Και αυτό με τα στατιστικά της Ελλάδας, όχι αυτών που έχουν εκεί».

«Το κινεζικό σύστημα είναι καλά οργανωμένο, αλλά προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με μεγάλη αντικοινωνικότητα και κατά της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Είναι καλά οργανωμένο για “να γίνει δουλειά”, αλλά δεν είναι ανθρωποκεντρικά οργανωμένες οι υπηρεσίες στην Κίνα. Στην Γιουχάν π.χ., δεν υπήρχαν νοσοκομεία -και τα έχτισαν … Πρέπει να ευχηθούμε να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα. Αν “πέσει” η Σαγκάη, θα έχουμε οικουμενικό αντίκτυπο στην οικονομία και στο εμπόριο», όπως προειδοποίησε.

Οικονομικό κέντρο

Διοικητικά, η Σαγκάη είναι ένας δήμος, πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο λιμένας της Σαγκάης το 2005 κατατάχθηκε πρώτος σε διακίνηση φορτίων εμπορικός λιμένας του κόσμου. Μέσα στον 20ο αιώνα η Σαγκάη, από μια πόλη αρχικά με μικρή αλιεία, εξελίχθηκε ταχύτατα στη σημαντικότερη πόλη της Κίνας, κέντρο πολιτισμού, διαβουλεύσεων, πολιτικών συζητήσεων αλλά και πολιτικής δολοπλοκίας. Η Σαγκάη έγινε το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στον κόσμο, ταξινομούμενη μετά την Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, και η μεγαλύτερη εμπορική πόλη στην Άπω Ανατολή.

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα μετάλλαξη

Τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας παραλλαγής του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τις εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη, που έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα.

Σκληρό λοκντάουν στην Σαγκάη: Φυλακισμένοι στα σπίτια τους εκατομμύρια  άνθρωποι

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Αυτό, προσθέτει ο ΕΟΔΥ, ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος, αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Σχετικά Άρθρα