• 5 Αυγούστου, 2021

Τι σημαίνει το “κανόνι” Μουζενίδη- Η “Elinair” και οι άλλες εταιρείες που πτωχεύουν- Η ιστορία του ομίλου

 Τι σημαίνει το “κανόνι” Μουζενίδη- Η “Elinair” και οι άλλες εταιρείες που πτωχεύουν- Η ιστορία του ομίλου

Βόμβα μεγατόνων στην τουριστική αγορά της Βόρειας Ελλάδας απειλεί να αφήσει πίσω της ανεργία και οικονομικό χάος, τη στιγμή ακριβώς που είχαν αρχίσει να αναπτερώνονται οι ελπίδες των ξενοδόχων, ειδικά της Χαλκιδικής! Ο τουριστικός όμιλος Μουζενίδη, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρεία «Ellinair» και η εκμετάλλευση ή συνεργασία δεκάδων ξενοδοχείων ανά τη χώρα, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή αίτηση αναστολής λειτουργίας και προστασίας από τους πιστωτές στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ζητείται «βοήθεια» από την κυβέρνηση!

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι τα ξενοδοχεία του ομίλου θα ξανανοίξουν σύντομα. Αλλωστε ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επαναφέρει τη λειτουργία τους» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος

Η αίτηση, που γίνεται με τη διαδικασία του πτωχευτικού δικαίου, στην πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι τα μεγαλεπήβολα success stories πολλών ραγδαία αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά γίγαντες που πατάνε σε πήλινα πόδια. Μαζί τους απειλείται με κατάρρευση και το αφήγημα της φιλελεύθερης οικονομίας, της φιλελεύθερης αγοράς και των φιλελεύθερων εργασιακών σχέσεων που τόσο έχει προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση με τα «αναπτυξιακά» της σχέδια…

Έφυγε από τη ζωή o Μπόρις Μουζενίδης - Πρόεδρος του ομίλου Mouzenidis Group  - Εφημερίδα Ημέρα, Ζάκυνθος.

Ο ιδρυτής του τουριστικού ομίλου Μουζενίδη, Μπόρις Μουζενίδης, μηχανικός αυτοκινήτων στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και βρήκε πρόσφορο έδαφος ενασχόλησης με τον τουρισμό, ειδικά της Χαλκιδικής, που κατάφερε γρήγορα να «ανοίξει» στην αγορά της Ρωσίας. Σύντομα, μέσα σε λίγα χρόνια, βρέθηκε να έχει εκτός από τουριστικό πρακτορείο μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, είτε εξαγοράζοντάς τα είτε μέσω συνεργασιών, κατασκευαστική εταιρεία, το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Μακεδονία», ακόμη και μια μικρή αεροπορική εταιρεία με στόλο πέντε σύγχρονων αεροσκαφών Airbus.

Ο Μπόρις Μουζενίδης, όμως, φαίνεται ότι έχτιζε τον επιχειρηματικό κολοσσό του τόσο γρήγορα με μεγάλα «ανοίγματα» και πολλά ρίσκα. Η «αγορά» καιρό τώρα ψιθύριζε και ένιωθε ανασφάλεια, αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει ανοιχτά για τον κίνδυνο κατάρρευσης που πολλοί έβλεπαν ότι έρχεται. Η αποκάλυψη ήρθε με τον αιφνίδιο θάνατο από κορονοϊό του ιδρυτή του ομίλου στη Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο. Παρότι τη συνέχεια ανέλαβε ο γιος του, Γιάννης Μουζενίδης, ουσιαστικά φαίνεται ότι κληρονόμησε τη διαχείριση μιας κατάρρευσης.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Επειδή όλοι θέλουμε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, είμαστε σε αναμονή. Ελπίζουμε ότι τα ξενοδοχεία του ομίλου θα ξανανοίξουν σύντομα. Αλλωστε, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επαναφέρει τη λειτουργία τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Από την άλλη, ωστόσο, τα καλοκαίρια ο όμιλος Μουζενίδη απασχολεί περί τους 3 χιλιάδες εποχικούς εργαζομένους, ενώ έχει περίπου 300 άτομα μόνιμο προσωπικό. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι σημαίνει αυτό για το εργατικό δυναμικό του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα, με τέτοιο βαθμό επαγγελματικής επισφάλειας… Ζήτημα επισφάλειας, βεβαίως, υπάρχει και με τα συμβόλαια εισερχόμενου τουρισμού για το 2021.

Οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να προσπαθεί να ιδρύσει νέα εταιρεία με άλλο ΑΦΜ για να μπορέσει να τα εξυπηρετήσει. Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα είναι μεγάλο από κάθε άποψη, αφού το «άνοιγμα» του ομίλου υπολογίζεται σε 50 με 70 εκατομμύρια ευρώ. Ανθρωποι στην κορυφή της τουριστικής επιχειρηματικότητας θύμισαν χαρακτηριστικά ότι «η Τόμας Κουκ κατέρρευσε το 2019 κατά παρόμοιο τρόπο με άνοιγμα 123 εκατ. ευρώ, αλλά εκεί υπήρχε άλλη διασπορά…».

Πηγές του ομίλου Μουζενίδη, πάντως, υποστηρίζουν ότι η «οικογένεια Μουζενίδη» βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή αλλά και σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση (!) αναμένοντας οικονομική βοήθεια από αυτήν.

Πέθανε ο Μπόρις Μουζενίδης πρόεδρος του ομίλου Mouzenidis Travel

Η ίδια η πλευρά Μουζενίδη αυτοπαρουσιαζόταν μέχρι πρόσφατα ως η μεγάλη δύναμη στο tour operating.

Στο σάϊτ του Ομίλου γινόταν η εξής περιογραφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων:

Ο όμιλος Mouzenidis Group, αποτελεί ένα σχήμα ελληνικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού αγκαλιάζοντας ένα ευρύ φάσμα τουριστικών υπηρεσιών και κάλυψης τουριστικών αναγκών.

H εταιρεία Mouzenidis Travel είναι ακόλουθος του έργου της ατομικής επιχείρησης Mouzenidis Tours, η οποία ιδρύθηκε το 1995 από τον Μπόρις Μουζενίδη. Υπό την ίδια διοίκηση και ολοένα αναπτυσσόμενη, παραμένει κυρίαρχος στον τομέα δραστηριοποίησής της. Επί μία σχεδόν εικοσαετία αποτελεί ηγετική δύναμη στην τουριστική αγορά της Ανατολικής Ευρώπης με προορισμό την όμορφη Ελλάδα.

Έδρα της Εταιρείας από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον λειτουργούν πολυάριθμα υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως η Αθήνα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Θάσος και η Ζάκυνθος. Έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του στα συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, ο Όμιλος κατάφερε ταυτόχρονα να αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει ένα δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών-διανομέων των προϊόντων του, οι οποίοι χρησιμοποιώντας το brand name και το σήμα της εταιρίας, διανέμουν τα τουριστικά προϊόντα  σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζαχστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Βαλτικής, Πολωνίας, Γεωργίας και της Τουρκίας, ξεπερνώντας σήμερα τον αριθμό των 80 γραφείων συνεργατών στις δραστηριοποιούμενες χώρες.

Ο επαγγελματισμός του προσωπικού, το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, η καλή φήμη των επιχειρήσεων και η αξιοπιστία τους, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες συνάμα με τη συνεχή αύξηση αυτών, καθώς και οι απεριόριστες προοπτικές, είναι ένας ισχυρός συνδυασμός που επιτρέπουν στον Όμιλο Mouzenidis Group να παραμένει μια αποτελεσματική και ανταγωνιστική επιχειρηματική ένωση, υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Οι βασικότεροι τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι: οι Αεροπορικές Μεταφορές από και προς την Ελλάδα, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θεραπευτικός, Ιατρικός και Ιαματικός Τουρισμός, η Αγοραπωλησία και Κατασκευή Ακινήτων, η Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης, η Παραγωγή και Πώληση Κρασιού και Ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

ΜΠΟΡΙΣ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ | SportsAddict.gr – Αθλητικά νέα της Θράκης
Ο Μπόρις Μουζενίδης που χάθηκε τον Μάρτιο από κοροναϊο ήταν στενός φίλος του Ιβάν Σαββίδη

Τον όμιλο ειδικότερα αποτελούν οι εξής εταιρίες:

MouzenidisTravel,

στην οποία απαριθμούνται οι επιμέρους κλάδοι επιχείρησης: 

BoMo Club, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων.

Solun, ελληνορθόδοξο κέντρο ιερού προσκυνήματος.

Active MICE, οργάνωση εταιρικών πακέτων διακοπών.

Mouzenidis Intour, τουρισμός εντός Ρωσίας, όπως από Ελλάδα προς Ρωσία.

Ellin Camp, παιδικές κατασκηνώσεις.

Enigma Shopping Center – εμπορικό κέντρο.

Big Fish,  Εστιατόριο – Καφέ  στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ellinair

 Aεροπορική εταιρία, η οποία απαριθμεί στο στόλο της πέντε αεροσκάφη (www.ellinair.com), εκτελεί δε κυρίως πτήσεις από και προς το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό

Grekodom Development 

Μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων (www.grekodom.com). Διαθέτει το απαιτούμενο know how αγοραπωλησίας ακινήτων κυρίως με πελάτες του εξωτερικού (εντός και εκτός ΕΕ), ενώ αναλαμβάνει την πλήρη εξυπηρέτηση του εντολέα.

CargoService &Representations

 Εταιρία διαμεταφοράς εμπορευμάτων δια αέρος αλλά και οδικώς (www.csr-air.com).

Εταιρείες αποκλειστικής συνεργασίας με τον όμιλο

Perseas Security, Ιδιωτική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Εταιρία Security)

Ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών που εξυπηρετεί η εταιρία Mouzenidis Travel στην Ελλάδα από το 1998 ως σήμερα, έχει αυξηθεί πάνω από 60 φορές. Στο άμεσο μέλλον, η εταιρία σχεδιάζει να ξεπεράσει τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου εισερχόμενων τουριστών ανά έτος. Η παροχή ιδιαίτερα ποιοτικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος του προσφερόμενου προϊόντος, αποτελεί τη σταθερή αξία της Εταιρείας και το μυστικό της επιτυχίας της. Η Mouzenidis Travel εξυπηρετεί τους πελάτες της από την εκκίνηση του ταξιδιού τους μέχρι και την ολοκλήρωση του, γεγονός το οποίο καθιστά δυνατό τον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων στους Τουρίστες υπηρεσιών, ταυτόχρονα δημιουργείται η απαιτούμενη ασφάλεια στον επισκέπτη της Χώρας μας και συνακόλουθα η ευχαρίστησή του για την επιλογή των πολύτιμων διακοπών του.

Ο στόλος των ιδιόκτητων Τουριστικών Λεωφορείων της Εταιρίας, αξιολογείται ως ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Η Mouzenidis Travel έχει στην ιδιοκτησία της Τουριστικά Λεωφορεία και άλλα οχήματα για την διοργάνωση οποιασδήποτε εκδρομής, από ομαδικές ξεναγήσεις μέχρι εξατομικευμένες ξεναγήσεις με VIP minibus και αυτοκίνητα κλάσεως premium, για τα οποία ο πελάτης φέρει τη δυνατότητα μίσθωσης με οδηγό, καθώς η Εταιρεία έχει σχετικώς εφοδιαστεί με την απαιτούμενη προς τούτο άδεια από τον ΕΟΤ. Ειδικότερα, ο στόλος της εταιρίας απαριθμεί στη δυναμικότητά του περισσότερα από 100 σύγχρονα λεωφορεία πρώτης τάξεως (κατασκευής 2008-2013, χωρητικότητας από 10 έως 83 θέσεων) μάρκας Mercedes και Setra. Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με κλιματισμό, τηλεόραση, άνετα καθίσματα και δωρεάν WiFi, καθώς επίσης διαθέτουν σύστημα πλοήγησης, το οποίο ανά πάσα στιγμή δύναται να ανιχνεύσει τη θέση του οχήματος, εξασφαλίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την απαιτούμενη για την εκάστοτε μεταφορά ασφάλεια.

Έφυγε» από κορωνοϊό ο Μπόρις Μουζενίδης | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων  27/3/2021 | OPEN TV - YouTube

 Η δραστηριοποίησή μας στο τομέα των Αερομεταφορών

Από το 1998 η εταιρία είναι μέλος του οργανισμού IATA.

Την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού του 2013 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως από 35 πόλεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με προορισμό την Ελλάδα.

Ίδρυση της εταιρίας Ellinair

Τακτικές πτήσεις όλο το χρόνο σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες Astra Airlines, Aeroflot, Vim-Avia, Ural Airlines και άλλες.

mporis-moyzenidis-efyge-apo-ti-zoi-o-omogenis-poy-efere-chiliades-rosoys-toyristes-stin-ellada-561309082

Η απώλεια του Μπόρις Μουζενίδη πριν μερικούς μήνες από κοροναϊό

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 60 ετών, άφησε τον περασμένο Μάρτιο (27/3/2021) ο Μπόρις Μουζενίδης, ιδρυτής του τουριστικού γραφείου Mouzenidis Travel, το οποίο κατέστησε την Ελλάδα ως δημοφιλή προορισμό χιλιάδων Ρώσων τουριστών.

Ο Έλληνας ομογενής, ο οποίος γεννήθηκε στη Γεωργία, πέθανε λόγω επιπλοκών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο θάνατος του Μουζενίδη προκάλεσε θλίψη στον τουριστικό κλάδο, με τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, να εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συνεργάτες του.

«Θλίψη και οδύνη, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μπόρις Μουζενίδη. Ένας άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό, ένας πρωτεργάτης και πρωτοπόρος του κλάδου. Με μεθοδικότητα, πείσμα και σκληρή δουλειά υλοποίησε το όραμά του και δημιούργησε γέφυρες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας», ανέφερε ο τελευταίος σε δήλωσή του.

Ποιος ήταν ο Μπόρις Μουζενίδης

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1961 στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής. Παρότι διέθετε πτυχίο μηχανικού, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η κλίση του βρισκόταν στον τουρισμό.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη το τουριστικό γραφείο Mouzenidis Travel. Έχοντας άριστες σχέσεις με τις πρώην Σοβιετικές χώρες, στράφηκε πολύ γρήγορα στη συγκεκριμένη αγορά, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα υπόλοιπα κράτη του πρώην ανατολικού «μπλοκ».

Το 2013 έλαβε την απόφαση – ορόσημο και εισήλθε στις πτήσεις τσάρτερ, ιδρύοντας την αεροπορική εταιρεία Ellinair, η οποία διαθέτει έναν στόλο πέντε ιδιόκτητων αεροσκαφών. Έτσι, κατάφερε να αναδειχθεί σε βασικό «παίχτη» ανάμεσα στους μεγαλύτερους tour operator της περιοχής.

Σήμερα, γραφεία της Mouzenidis Travel υπάρχουν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζαχστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Βαλτικής, Πολωνίας, Γεωργίας και της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από efsyn.gr, kathimerini.gr