• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τη Νάντια Καλβίνο θέλει στο “τιμόνι” του Eurogroup η Ισπανία

 Τη Νάντια Καλβίνο θέλει στο “τιμόνι” του Eurogroup η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση άρχισε σήμερα να ασκεί πιέσεις προκειμένου η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, με έναν υπουργό να δηλώνει ότι «θα ήταν καλή είδηση» εάν εκείνη αντικαθιστούσε τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο είπε χθες ότι δεν θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία δυόμισι ετών ως επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Ισπανία ανέκαθεν προσέβλεπε σε αυτή τη θέση και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν πει ότι η Καλβίνο είναι μεταξύ των φαβορί.

«Νομίζω ότι η προεδρία του Eurogroup είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χοσέ Λουίς Εσκρίβα στο ισπανικό δίκτυο TVE.

Ο νέος επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να επιλεγεί στις 9 Ιουλίου.

Η Καλβίνο είναι υπουργός Οικονομίας από τον Ιούνιο του 2018. Είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Εάν διοριστεί επικεφαλής του Eurogroup, θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση.

Καθώς όμως η Ισπανία προσβλέπει, όπως ακούγεται, και στην προεδρία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την υπουργό Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, η Μαδρίτη ίσως χρειαστεί να επιλέξει για ποια θέση θέλει να πιέσει περισσότερο, πολύ περισσότερο καθώς ήδη καταλαμβάνει μια από τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην ΕΕ, με τον Ζοσέπ Μπορέλ ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.