• 18 Ιανουαρίου, 2021

Τι κρύβεται πίσω από την απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση Τσίπρα

 Τι κρύβεται πίσω από την απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση Τσίπρα

Η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αφορά τη διενέργεια συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την κατάθεση προτάσεων “όχι πίσω από κλειστές πόρτες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστο Ταραντίλης κατηγόρησε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν είναι ενημερωμένος σωστά και ότι όφειλε να γνωρίζει καλύτερα όσον αφορά τις προτάσεις του.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην πρόταση Τσίπρα για παραγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα (μετά από άδεια για τις πατέντες) εκλαμβάνοντας πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν για διμερείς αγορές εμβολίων από τις ίδιες της εταιρείες.

Ο κ. Ταραντίλης έκανε αναφορά στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία «επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”».

Καταλήγει μάλιστα με μια ερώτηση, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να παραβιάσουμε «την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία», συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας»

Βέβαια κ. Ταραντίλης ξέχασε να αναφερθεί στις αντιδράσεις αφού αποκαλύφθηκε πως η Γερμανία έχει ήδη από μόνη της και από τον Σεπτέμβριο παραγγείλει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Pfizer…

Στο θέμα αναφέρθηκε και η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico όπου σημειώνει πως κατά τη διάρκεια της Γερμανικής προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, το Βερολίνο ήθελε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, υπογράφοντας δικά του συμβόλαια με την BioNTech/Pfizer την CureVac.

Επίσης σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Κύπρου συζητά αγορά εμβολίων από το Ισραήλ:

«Η Κύπρος αποτάθηκε στο Ισραήλ με στόχο την εξασφάλιση εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό. Την σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη», στον Μανώλη Καλατζή και τον Κώστα Κωνσταντίνου», αναφέρει δημοσίεμα του politis.com.cy.

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. Ο κ.Ταραντίλης υπενθύμισε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

Βέβαια από τότε ως τώρα δεν φαίνεται να έχει γίνει τίποτα από την πλευρά της κυβέρνησης, ακολουθώντας την απραξία, ό,τι ακριβώς έκανε και με το ΕΣΥ.

Επιπλέον η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών των πολιτικών αρχηγών έχει μία σημαντική διαφορά από την παράθεση προτάσεων σε μια ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή, ότι στο μεν πρώτο δύναται να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις για το εθνικό σχέδιο δράσης ενώ στη δεύτερη περίπτωση συνήθως οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν λαμβάνονται υπόψη.

Βέβαια στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση θα παραδεχόταν την αποτυχία της όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και αυτό θα ήταν πολιτικά… κοστοβόρο αλλά άκρως ωφέλιμο για την χώρα.