Τι εκμυστηρεύεται σε τραπεζικά στελέχη ο -γνωστός από παλιά- Ντέκλαν Κοστέλο- Το καμπανάκι για το Ταμείο Ανάκαμψης

 Τι εκμυστηρεύεται σε τραπεζικά στελέχη ο -γνωστός από παλιά- Ντέκλαν Κοστέλο- Το καμπανάκι για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πληροφορούμαι πως ο γνωστός (μας) από την εποχή των επισκέψεων της τρόϊκα στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο (ως εκπρόσωπος της Κομισιόν) είχε ενδιαφέρουσες συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος υπό τη νέα ιδιότητα, πλέον, του υπέθυνου για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα περί την ελληνική οικονομική πραγματικότητα ο κ. Κοστέλο δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος σε αυτές τις συνομιλίες. Σε μία εξ αυτών με σημαίνον στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας φέρεται να έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την απορροφητικότητα των προσφερόμενων κονδυλίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θεωρείται μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης δεδομένου πως το 93-95% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούνται μικρές ή μεσαίες για τα ευρωπαίκά πρότυπα.

Ο κ. Κοστέλο, λοιπόν, είπε πως η αναμενόμενη δόση των 4 δισ από τα κονδύλια του Ταμείου μάλλον θα επισπευσθεί με “πολιτική εντολή” Βρυξελλών παρά τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών, κι αυτό για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία. Αυτά είναι τα μάλλον καλά νέα. Τα κακά είναι πως το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν έλεγε στους συνομιλητές του πως μόνο 2.000 από τις 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται επαρκείς (και αξιόχρεες) για συμμετοχή στο πρόγραμμα και επισήμανε πως παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην οργάνωση του σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οι παρατηρήσεις ήχησαν άσχημα σε όσους τον άκουσαν, ενώ είναι σαφές πως η διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του τραπεζικού συστήματος δημιουργεί προβλήματα στην απορρόφηση λόγω της δομής και των οικονομικών δυνατοτήτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και εξαιτίας των ασφυκτικών κανόνων του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Γι αυτό, άλλωστε, και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας έσπευσε να δηλώσει πως δεν είναι ακριβές πως οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια.

Σχετικά Άρθρα