• 26 Ιουλίου, 2021

Τι είναι ο “κανόνας… Ορμπάν” που θα θεσπίσει η ΕΕ- Ουγγαρία και Πολωνία κινδυνεύουν να χάσουν κονδύλια 30 δισ.

 Τι είναι ο “κανόνας… Ορμπάν” που θα θεσπίσει η ΕΕ- Ουγγαρία και Πολωνία κινδυνεύουν να χάσουν κονδύλια 30 δισ.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία που κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω δημοκρατικής οπισθοδρόμησης πήραν την πρώτη τους ένδειξη- προειδοποίηση για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έστειλε ένα σχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών της στα κράτη μέλη που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει τον λεγόμενο μηχανισμό κράτους δικαίου, ο οποίος της δίνει τη δύναμη να προστατεύει τον προϋπολογισμό της ΕΕ από δημοκρατικές παραβιάσεις.

Οι χώρες αυτές διατρέχουν τον κίνδυνο από τον νέο κανονισμό να χάσουν τις εκταμιεύσεις από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) και ένα σχέδιο τόνωσης έως 800 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Vera Jourova, αντιπρόεδρος της ΕΕ υπεύθυνη για τις αξίες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι η επιτροπή ενδέχεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αργότερα φέτος.

Τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών,σύμφωνα με το Bloomberg, παρέχουν παραδείγματα παραβιάσεων του κράτους δικαίου που μπορεί να τιμωρηθούν από τον νέο κανονισμό, όπως:

«Θέτοντας σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο υπόκειται σε διαβουλεύσεις


«Αποτυχία πρόληψης, διόρθωσης ή κύρωσης αυθαίρετων ή παράνομων αποφάσεων από δημόσιες αρχές»

«Περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των ένδικων μέσων»


«Μη αποτελεσματική ή έγκαιρη συνεργασία» με τις οργανώσεις καταπολέμησης της απάτης.


Το σχέδιο επισημαίνει επίσης συγκεκριμένα τη συμπεριφορά των αρχών που είναι υπεύθυνες για τα κτηματολόγια και τα γεωργικά συμφέροντα


Ειδική πλειοψηφία

Θα είναι ευθύνη της Επιτροπής να εντοπίσει πιθανές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και να τις διερευνήσει, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Εάν η παραβίαση αποφασιστεί να έχει άμεσο σύνδεσμο με τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ τότε, η επιτροπή θα ειδοποιήσει τη χώρα, κινώντας τη διαδικασία.

Το κράτος μέλος έχει ένα μήνα για να απαντήσει, οπότε η επιτροπή μπορεί να προτείνει κυρώσεις στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν για την αξιολόγηση με ειδική πλειοψηφία.

Ο μηχανισμός δίνει στην επιτροπή την εξουσία να παρακρατεί πληρωμές στα κράτη μέλη για πρώτη φορά, μια ανησυχητική εξέλιξη για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μόραουεϊκ, οι οποίοι παραβίασαν τα αιτήματα της ΕΕ για ανατροπή της ισχύος τους. Και οι δύο χώρες έχουν ήδη διερευνηθεί για δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Η κυβέρνηση του Ορμπάν θα μπορούσε να χάσει επιχορηγήσεις ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, και η προθεσμία της Γιούροβα σημαίνει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη πριν από τις ουγγρικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους. Η Πολωνία, όπου προγραμματίζονται οι επόμενες γενικές εκλογές για το 2023, θα μπορούσε να χάσει έως και 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων.

Πηγή: bloomberg.com -φωτογραφία: Geert Vanden Wijngaert / Bloomberg

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.