Τι είναι η νόσος Καβασάκι η οποία εξετάζεται ως ενδεχόμενο της αιτίας θανάτου του τρίχρονου κοριτσιού (vid)

 Τι είναι η νόσος Καβασάκι η οποία εξετάζεται ως ενδεχόμενο της αιτίας θανάτου του τρίχρονου κοριτσιού (vid)

Η νόσος Καβασάκι είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται στην περίπτωση του μυστηριώδους θανάτου του τρίχρονου κοριτσιού στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ειδικούς. Τι είναι όμως αυτή η ασθένεια;

«Η νόσος Καβασάκι είναι μια αγγειίτιδα ουσιαστικά. Η αιτία της είναι άγνωστη. Υποτίθεται ότι προέρχεται από μία υπερβολκική αντίδραση εκ μέρους του ίδιου του ανσοποιητικού συστήματος του παιδιού σε μια μόλυνση στα παιδιά που έχουν γενετική προδιάθεση», λέει ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου.

«Δεν είναι μεταδοτική νόσος και υπάρχουν βέβαια και οι γενετικοί πολυμορφισμοί ανάλογα με το φύλο, με τη φυλή, με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πρόκειται για μια γενικευμένη αγγειίτιδα, είναι δηλαδή φλεγμονή των αγγείων που προκαλεί κυρίως στις αρτηρίες μεσαίου μεγέθους, όπως έχει και η καρδιά. Και αυτό είναι το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Ανδρέου στο Open και συμπλήρωσε:

«Αλλά κυρίως είναι ένα νόσημα που κάνει πολύ υψηλό πυρετό, πάνω από 5-6 μέρες και τότε αρχίζουμε και σκεφτόμαστε μήπως το παιδί έχει Καβασάκι. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ότι πάνω από 4-5 ημέρες κάνει έναν πυρετό που δεν ξέρουμε από πού προέρχεται.

Αν το εξετάσουμε το παιδί αυτό, βλέπουμε ότι έχει μια κόκκινη γλώσσα, σκασμένα χείλη, ένα εξάνθημα που μπορεί να βγάλει στο σώμα ή και γύρω από τα γεννητικά όργανα και αρχίζουν και κάνουν και αλλοιώσεις στα άκρα, δηλαδή βλέπουμε στα χέρια και στα πόδια να είναι κόκκινα, πρησμένα.

Μετά από 2-3 εβδομάδες, μπορεί να δούμε ότι ξεφλουδίζουν αυτά τα άκρα. Επίσης έχουμε και μια διόγκωση στους λεμφαδένες από τη μια μεριά και τα μάτια είναι κόκκινα χωρίς όμως να βγάζουν πύον.

Σαφέστατα αντιμετωπίζεται, υπάρχουν θεραπείες. Είναι μια νόσος την οποία λίγο πολύ τη βλέπουμε συχνά. Είναι γύρω στα 200 περιστατικά στο 1.000.000 παιδιά κάτω των 5 χρονών».

Μπορεί να γίνει θανατηφόρα η νόσος; «Επειδή προσβάλλει τα αγγεία, προσβάλλει και τα αγγεία της καρδιάς και κάνει ανευρύσματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει μια πιθανότητα 1% να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Εάν αντιμετωπιστεί η πιθανότητα αυτή ελαχιστοποιείται πάρα πάρα πολύ. Λίγο πολύ όλοι οι παιδίατροι έχουν δει Καβασάκι, αλλά δεν το έχουμε δει σχεδόν ποτέ θανατηφόρο», τόνισε ακόμη ο παιδίατρος.

Σχετικά Άρθρα