• 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Τι είναι η “γραπτή συμφωνία” στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός- Έντονο παρασκήνιο σε Αθήνα και Βερολίνο- Να δοθεί το κείμενο ζητούν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

 Τι είναι η “γραπτή συμφωνία” στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός- Έντονο παρασκήνιο σε Αθήνα και Βερολίνο- Να δοθεί το κείμενο ζητούν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αποκάλυψη του ίδιου του πρωθυπουργού, με το άρθρο του σε τρεις ξένες εφημερίδς, πως μετά την μυστική συνάντηση Καλίν- Σουρανή, υπό γερμανική αιγίδα, στο Βερολίνο, Ελλάδα και Τουρκία είχαν φθάσει σε “γραπτή συμφωνία” την οποία ναρκοθέτησε, τελικά, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να διαψεύσει το θέμα, ωστόσο η ίδια η αναφορά του πρωθυπουργού εγείρει σοβαρό θέμα αφενός γιατί η συνάντηση κρατήθηκε μυστική και γνωστοποιήθηκε εκ των υστέρων από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αφετέρου διότι ουδέποτε είχε ειπωθεί πως υπήρξε και “γραπτή συμφωνία” (“written understanding”, όπως αναφέρει ρητώς ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες).

Αργά το βράδυ υπήρξε επικοινωνία μεταξύ διπλωματικών πηγών του Μαξίμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλου και του διπλωματικού συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δωθούν διευκρινίσεις. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει σχετικά με την “γραπτή συμφωνία” και τι περιλαμβάνει. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ο πρωθυπουργός εννοούσε τα πρακτικά της μυστικής συνάντησης του Βερολίνου και όχι κάποια συμφωνία, ωστόσο γερμανικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν πως υπήρξε συμφωνία και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης, διαλόγου, ακόμα και προσφυγής στην Χάγη.

Η κυβέρνηση διαψεύδει πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αδυνατεί, όμως, να εξηγήσει για ποια ακριβώς “γραπτή συμφωνία” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

EU, Turkey to Review Migrant Deal as Border Tensions Simmer | World News |  US News

Αλ. Τσίπρας για άρθρο Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, διεξάγει μυστική διπλωματία

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία».

Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις». Υπογραμμίζεται ότι για την εν λόγω «έγγραφη συμφωνία» δεν ενημερώθηκε κανένα κόμμα στη χώρα.

Αναλυτικά:
«Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα.

Από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας.

Ενώ από το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του Πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με τη Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση.

Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί «θορύβων», «ανέμων» και «συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες».

Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία.

Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο.

Έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

Επίθεση Γεννηματά: Να δώσει το κείμενο της συμφωνίας ο κ. Μητσοτάκης

Από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου.

Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον Ελληνικό λαό.

Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα.

Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα.

Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει.

Διπλωματικές πηγές περί διαλόγου στο ΝΑΤΟ

Τέλος,αναφορικά με πληροφορίες που διακινεί η τουρκική πλευρά περί “ανταλλαγής απόψεων” στο πλαίσιο “τεχνικών συζητήσεων” στο ΝΑΤΟ, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, οι αναφορές σε “ανταλλαγή απόψεων” στο πλαίσιο “τεχνικών συζητήσεων” εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

Μυστική συνάντηση Ελλάδας,Τουρκίας στο Βερολίνο για τις θαλάσσιες ζώνες -  Tag News

Παιχνίδια διαλόγου “χωρίς προϋποθέσεις” από Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης-Μακρόν: Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις (vid)

Στις δηλώσεις του, που έγιναν μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση και για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως είπε. Υποστήριξε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα και ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο ας το αποδείξει

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στην Κορσική, έχοντας στο πλευρό του την ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στην Τουρκία.
Μητσοτάκης-Μακρόν: Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις (vid)

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητούσουμε το ζήτημα της Τουρκίας και τις προκλητικές συμπεριφορές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Απροκάλυπτα, πλέον, απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Τα συμπεράσματα της παραγράφου 6 στο κείμενο της Διάσκεψης στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι συμπεράσματα που δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο: Πρέπει να σταματήσει μονομερείς ενέργειες, και να δείξει ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6, εκφράζεται η πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καλώντας όλες τις χώρες της Μεσογείου να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ενθαρρύνεται ο διάλογος και χαιρετίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας για την επίτευξη διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Αναφέρει ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι κυρώσεις που προτείνονται και να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25/9, εκτός κι αν η Τουρκία τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της.

Σύγκρουση για την “γραπτή συμφωνία” του Βερολίνου: Πέτσας: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψεύδεται ασύστολα- Νέα απάντηση από Κατρούγκαλο