Θύμα trafficing γνωστός ολυμπιονίκης: “Με χώρισαν από την μαμά μου και με έφεραν στην Αγγλία”

 Θύμα trafficing γνωστός ολυμπιονίκης: “Με χώρισαν από την μαμά μου και με έφεραν στην Αγγλία”

Ο ολυμπιονίκης του στίβου Μο Φάρα αποκάλυψε σε μια εξομολόγηση ψυχής ότι μεταφέρθηκε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το όνομα άλλου παιδιού.

Συγκεκριμένα, ο Φάρα αναγκάστηκε να φύγει από το Τζιμπουτί με το όνομα ενός άλλου παιδιού και αναγκάστηκε να εργαστεί ως οικιακός βοηθός.

Όπως είπε ο σπουδαίος αθλητής, τον χώρισαν από τη μητέρα του και τον μετέφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο με άλλη ταυτότητα όταν ήταν μόλις εννέα ετών.

Μόλις έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο σπίτι της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, και έσκισε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του. Η οικογένειά της δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

«Επί χρόνια συνέχιζα να διώχνω τις σκέψεις αυτές, αλλά μπορείς να το αποκλείσεις μόνο για ένα διάστημα» είπε στο ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο θα μεταδοθεί αυτήν την εβδομάδα.

«Συχνά κλεινόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτήν την κατάσταση ήταν να βγω έξω και να τρέξω».

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής του, ονόματι Άλαν Γουάτκινσον, επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον βοήθησε να βρει ανάδοχη οικογένεια στη σομαλική κοινότητα, αφού ο Φάρα τού είπε τι περνούσε.

«Ένιωσα σαν να έφευγε μεγάλο βάρος από τους ώμους μου, αισθάνθηκα ότι ξαναέβρισκα τον εαυτό μου. Τότε ήταν που βγήκε ο Μο – ο πραγματικός Μο» είπε ο Φάρα. «Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσο πολλοί άνθρωποι που περνούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα που πέρασα κι εγώ. Απλώς δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε να διαφέρω, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».

Είπε ακόμη ότι το Μάιο η καριέρα του στην ελίτ πίστα θα μπορούσε να είχε τελειώσει αφού τερμάτισε δευτεραθλητής στον αγώνα 10.000 μέτρων του Λονδίνου και απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αυτού του μήνα.

Ο Φάρα, ο οποίος ολοκλήρωσε διπλό νταμπλ των 5.000 και 10.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, θα τρέξει ωστόσο μαραθώνιο πρώτη φορά από το 2019, όταν θα λάβει μέρος στο μαραθώνιο του Λονδίνου τον Οκτώβριο.

Θεόκριτος Αργυριάδης