Θύελλα με το… αυτοσχέδιο “χειρουργικό κρεβάτι” στο νοσοκομείο Νίκαιας – Viral το βίντεο της ΠΟΕΔΗΝ

 Θύελλα με το… αυτοσχέδιο “χειρουργικό κρεβάτι” στο νοσοκομείο Νίκαιας  – Viral το βίντεο της ΠΟΕΔΗΝ

Ένα βίντεο που αποτυπώνει την κατάσταση σε κάποια από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του Δημόσιου τομέα Υγείας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, στο βίντεο, προβάλλεται ένα αυτοσχέδιο χειρουργικό τραπέζι, στο οποίο είναι δεμένος με γάζες ένας ξύλινος πάγκος. Το κρεβάτι αυτό βρίσκεται στην ορθοπεδική χειρουργική αίθουσα στο νοσοκομείο Νίκαιας και χρησιμοποιήθηκε για ένα περίπου χρόνο, έως το τέλος του περασμένου μήνα…

«Όταν χειρουργούνταν οι ασθενείς τον ξύλινο πάγκο, στο κάτω μέρος, τον στερέωναν οι νοσηλευτές και οι γιατροί με σκαμπό», συμπληρώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και σχολιάζει: «Η κατάσταση αυτή θυμίζει νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης!».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

(Για την περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας εάν όντως χρησιμοποιήθηκε το τραπέζι αυτό, σημειώνουμε ότι στη διάθεση του libre βρίσκεται βίντεο που αποδεικνύει ότι το τραπέζι χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια επέμβασης).

Σίγουρα, η πανδημία δημιούργησε νέα (αρνητικά) δεδομένα στη λειτουργία του Δημόσιου τομέα Υγείας, στερώντας πολλές ευκαιρίες ενίσχυσης. Από την κοινή αυτή παραδοχή έως το σημείο να καλούνται οι γιατροί να διενεργήσουν χειρουργεία υπό αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες (για διάστημα ενός χρόνου…) υπάρχει μεγάλη απόσταση που δε δικαιολογείται.

Τι ειπώθηκε χτες στη Βουλή για το Ν/Σ για την Υγεία

Χτες, Δευτέρα, στην επιτροπή ακροάσεων φορέων της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Υγεία που βρίσκεται υπό συζήτηση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχ. Γιαννάκος, επανέλαβε όσα εδώ και καιρό τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία.
Όπως επεσήμανε στο libre:

«Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι σήμερα χάθηκαν 27.125 άνθρωποι από κορονοϊό εκ των οποίων μόνο οι 6.500 τον πρώτο χρόνο και οι υπόλοιποι τον δεύτερο χρόνο αν και υπήρχε καλύτερη γνώση για την πανδημία, καλύτερες θεραπείες και κυρίως οι εμβολιασμοί».

«Αυτά τα αποκαλυπτικά δεδομένα του ΕΟΔΥ δεν παραπέμπουν σε ατομική ευθύνη αλλά στην εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Πολλοί από τους 9.500 περίπου ασθενείς, που πέθαναν στις ΜΕΘ, θα είχαν σωθεί εάν ήταν καλύτερα στελεχωμένες οι ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό και περισσότερες κλίνες για να μην χρειαζόταν να βρίσκονται σε λίστα αναμονής πολλές ημέρες ή να νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ».

«Αντί, λοιπόν, να διορθώσουμε τις παθογένειες του συστήματος, να προσλάβουμε προσωπικό, που φέτος αριθμεί 10.000 λιγότερους υγειονομικούς εργαζόμενους συγκριτικά με πέρσι το Μάρτιο, προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο ιδιωτικοποιήσεις μετατρέποντας άλλο ένα δημόσιο νοσοκομείο το νοσοκομείο της Σπάρτης σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μετά τα νοσοκομεία της Κομοτηνής και του παιδιατρικού της Θεσσαλονίκης».

«Προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο απολύσεις εργαζόμενων στην υγεία ή ανανεώνει συμβάσεις -παρατείνοντας την ομηρία τους- αντί να τους κάνει μόνιμους».

«Επίσης, οι αναστολές εργασίας -που παρατείνονται έως το τέλος του 2022- δεν έχουν, πλέον, κανένα οικονομικό όφελος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι με την παραλλαγή Όμικρον έχουν νοσήσει οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι».

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε 3200 ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε αναστολή και 4300 ανεμβολίαστους που δουλεύουν με πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο όμως θα λήξει στο τρίμηνο και θα βγουν και αυτοί σε αναστολή, σύνολο δηλαδή 7500 υγειονομικοί θα βρίσκονται σύντομα σε αναστολή έως το τέλος του 2022…».

«Τέλος, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση παίρνουν 3 μήνες παράταση στις συμβάσεις τους αλλά ετοιμάζονται να επιστρέψουν οι εργολάβοι, οι οποίοι θα στοιχίζουν στο δημόσιο 50% παραπάνω…»

«Είμαστε αντίθετοι με τα απογευματινά χειρουργεία! Υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν τρία χρόνια σε λίστα αναμονής και είναι απαράδεκτο να τους αναγκάζουμε τώρα να πληρώσουν το γιατρό και το 30% των εξόδων του νοσοκομείου! Εμείς τονίζουμε ότι δεν θέλουμε τέτοια χρήματα. Θέλουμε  αυξήσεις στους μισθούς και όχι να παίρνουμε τα χρήματα από τους ασθενείς…».

«Είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, ο εξοπλισμός συχνά είναι παρωχημένος ή απαράδεκτος αλλά και το προσωπικό είναι ελάχιστο. Αν υπήρχε καλύτερος εξοπλισμός, οι απαιτούμενοι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τη δημόσια Υγεία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Άρθρα